:

Hur länge lever ett plommonträd?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge lever ett plommonträd?
  2. Varför ruttnar frukten på trädet?
  3. Måste man ha två plommonträd?
  4. Vad kan man göra med Plommonkärnor?
  5. Hur föröka plommon?
  6. Kan man beskära plommonträd på hösten?

Hur länge lever ett plommonträd?

Plommonträd brukar väl anses som ett av de mer kortlivade fruktträden, ibland blir de inte ens 20 år men det beror lite på sort också. Vissa svagväxande sorter verkar ge upp väldigt tidigt, men jag har sett flera träd av starkväxande sorter som Reine Claude som blivit långt över 30 och fortfarande är i god vigör.

Varför ruttnar frukten på trädet?

Det finns många orsak till att äpplena ser skruttiga ut inuti eller ruttnarträdet. Utan att se dem är det svårt att gissa vilket skadedjur eller sjukdom som är orsaken. Fruktmögel, gul monilia, är dock den vanligaste orsaken till att frukten ruttnar på det sättet.

Måste man ha två plommonträd?

Ofta är plommonträdet självfertilt, så man behöver inte ha flera träd, men kolla det med plantskolan eller på nedanstående hemsida.

Vad kan man göra med Plommonkärnor?

Likör på mandlar från plommonkärnor På hösten när plommonen mognar kan man passa på att göra en likör på mandlarna från kärnorna. Likören blir mycket lik amaretto och kan användas på samma sätt - t. ex till glass, milkshake, drinkar, kakbak, ...

Hur föröka plommon?

1: Skär av sticklingen 2–3 mm under en bladknopp. 2: Sätt sticklingarna i en kruka så att 2/3 hamnar under jord. Trä över en plastpåse med några lufthål. 3 och 4: På vårvintern året efter att sticklingarna sattes, ska de beskäras för att stimulera skottillväxten.

Kan man beskära plommonträd på hösten?

Det enda ni behöver göra är att ta bort döda grenar, grenar som växer inåt i trädet och toppa långa, rankiga skott. Mer behövs inte. Detta gör ni på sensommaren/hösten efter att trädet burit frukt.