:

Hur fort läker revbensbrott?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur fort läker revbensbrott?
  2. Kan man jobba med brutet revben?
  3. Kan lungorna fastna i revbenen?
  4. Kan man linda revben?
  5. Vad är Revbenslåsning?

Hur fort läker revbensbrott?

Den vanligaste orsaken är att du har råkat ut för en olycka, till exempel om du har ramlat eller fått ett slag mot bröstkorgen. Du kan också få ett revbensbrott om du har långvarig hosta. Brutna revben läker av sig själv, men det kan ta en till två månader.

Kan man jobba med brutet revben?

Ett brutet revben läker ofta bra av sig själv men läkare kan underlätta läkningsperioden i form av smärtstillande läkemedel. I grövre fall av revbensfrakturer så kan revbenet gå igenom lungan så den kollapsar. Detta märks tydligt då man får akut andnöd och grova smärtor i bröstet.

Kan lungorna fastna i revbenen?

Det kan kännas som att det gör ont i ryggen och lungorna när du andas djupt eller när du rör på dig. Detta är oftast självläkande men vid kraftig smärta kan du behandla med receptfria smärtstillande preparat. Du kan få ont i bröstkorgen och revbenen vid inandning i samband med luftvägsinfektioner.

Kan man linda revben?

Patienten upplever inte sällan att det gör mera ont efter en vecka och därefter avklingar smärtorna snabbt. Bröstkorgen skall inte lindas, då det medför en viss inskränkning i av andningen.

Vad är Revbenslåsning?

Smärta vid andning kan vara revbenslåsning med spända muskler som inte tycker om att sträckas vilket sker under andning, ( vid kraftiga problem bör man alltid undersökas av läkare).