:

Hur ser däcket ut på fälgen?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser däcket ut på fälgen?
  2. Vad betyder 91H på däck?
  3. Hur mäter man Navmått?
  4. Hur mycket kostar det att balansera däck?
  5. Hur kan man upptäcka obalans i bakhjulen?
  6. Hur märker jag skillnaden på statisk och dynamisk obalans i bilen?

Hur ser däcket ut på fälgen?

Bredden på däcket avläses på däcksidan och står alltid efterföljt av profilen. Däckets bredd är skrivet i millimeter och skrivs därför på däckets utsida bredd/profil/radius. I ovanstående exempel är däckbredden 185 mm, profilen är 55% av dom 185mm och radien på däcket passar till en 15" fälg.

Vad betyder 91H på däck?

Belastning och hastighet Det kan stå till exempel 195/65 R16 91H 91. Det står för den vikt som ditt däck max kan belastas med och bokstaven H anger den maximala hastigheten som däcket klarar av. Du kan avläsa vad de olika bokstäverna och siffrorna betyder med hjälp av olika index.

Hur mäter man Navmått?

Navhålet mätes enkelt, diagonalt över fälgens centrumhål.

Hur mycket kostar det att balansera däck?

Att balansera ett enda hjul brukar kosta runt 1 kronor. Men ofta måste man kontrollera alla fyra hjul eftersom du inte vet vart obalansen kommer från. Därför kan den slutliga räkningen mycket väl landa på några hundralappar, men tur nog tar jobbet inte särskilt lång tid.

Hur kan man upptäcka obalans i bakhjulen?

Först måste du undersöka om obalansen kommer från fram eller bakhjulen. Obalans fram känns ofta i ratten medan obalans bak känns i hela bilen. Vanligtvis kommer obalansen från däcken men ibland kan även andra roterande delar vara i obalans, till exempel bromsskivor.

Hur märker jag skillnaden på statisk och dynamisk obalans i bilen?

Statisk däckobalans kan innebära att hjulet studsar och att det uppstår vibrationer. Det orsakas av att hjulet består av både lätta och tunga delar och att det gör det svårare för hjulet att rulla jämnt. Dynamisk däckbalans handlar om att de båda sidorna av ett däck ska väga lika mycket.