:

Kan högt blodtryck påverka synen?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan högt blodtryck påverka synen?
  2. Vad är orsaken till högt blodtryck?
  3. Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?
  4. Vad är högt blodtryck i hjärtat?
  5. Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

Kan högt blodtryck påverka synen?

Diabetes, och ibland högt blodtryck, kan göra så att du får förändringar på blodkärlen i näthinnan vilket orsakar blödningar. Hur mycket blödningarna påverkar din syn beror på hur stora de är och var de sitter. Det här kallas för diabetesretinopati eller retinopati vid högt blodtryck.

Vad är orsaken till högt blodtryck?

Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga. Isolerad systolisk blodtrycksförhöjning innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det undre trycket är som det ska vara, alltså under 90 mmHg.

Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?

Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. ... Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. ... Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.

Vad är högt blodtryck i hjärtat?

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.