:

Hur länge har man en tillfällig stomi?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge har man en tillfällig stomi?
 2. Kan man duscha utan stomipåse?
 3. Hur tömmer man en Kocks reservoar?
 4. Hur länge kan man vara utan stomipåse?
 5. Vad ska man undvika när man har stomi?
 6. Vad ska man äta när man har stomi?
 7. Hur skapas kolostomin på magen?
 8. Hur görs en loopkolostomi?
 9. När görs kolostomin av tjocktarmen?

Hur länge har man en tillfällig stomi?

Det finns ingen absolut rekommendation för när en tillfällig stomi kan eller bör tas bort, men man brukar räkna med att åtta till tolv veckor är lämpligt. Det finns även studier som visar att det i vissa fall är möjligt att återställa tarmen redan två veckor efter den ursprungliga operationen.

Kan man duscha utan stomipåse?

Patienten ska informeras om att det går bra att duscha utan stomibandage. Det går även bra att duscha, bada och bada bastu med ett stomibandage. Värm gärna den nya påsens hudskyddsplatta, till exempel mellan händerna eller under patienten, innan den sätts på. Tryck och massera fast påsen, speciellt noga runt stomin.

Hur tömmer man en Kocks reservoar?

Kontinent ileostomi (Kocks reservoar) Reservoaren konstrueras av tunntarm och töms med hjälp av en speciell ileostomikateter för reservoar cirka var 4:e timme. Det är viktigt att rätt kateter används så att inte någon komplikation uppstår i nippelventilen. Konsistensen på avföringen är lös som vid en ileostomi.

Hur länge kan man vara utan stomipåse?

Hur ofta påsen ska bytas beror på vilken typ av stomi du har. Tvådelsbandage innebär att du har en lös platta som du sätter fast en påse på. Plattan kan sitta på huden så länge den håller tätt, oftast två till tre dagar. Hur ofta påsen ska bytas beror på vilken typ av stomi du har.

Vad ska man undvika när man har stomi?

Det är framför allt när man är nyopererad som man har behov av att vara försiktig med vissa livsmedel. Men även var i tarmen stomin sitter påverkar hur känslig man är. Hårdsmält och trådig mat samt fiberrik och gasbildande mat kan ge obehag, gaser, stopp i tarmen, magont och smärta.

Vad ska man äta när man har stomi?

Kostråd vid stomi

 • frukthinnor från citrus och ananas.
 • fruktskal och kärnor.
 • kokos.
 • torkad frukt.
 • grovt rivna rotfrukter och kål.
 • trådiga grönsaker.
 • majs, ärtor och morötter.
 • svamp.

Hur skapas kolostomin på magen?

Kolostomin skapas genom att en del av tjocktarmen tas ut och sys fast på huden på utsidan av bukväggen. På så vis leder man ut avföringen genom kolostomin på magen. Där appliceras sedan en så kallad stomipåse för att samla upp avföringen eftersom man då inte längre har en muskel som kan reglera när tarmen töms.

Hur görs en loopkolostomi?

Ibland görs loopkolostomi eller transversostomi, den är i regel tänkt som en tillfällig stomi och har två öppningar. Ur en öppning tömmer sig avföring och den andra öppningen leder ner i den urkopplade tarmen. I vissa fall kan en stav användas för att hålla tarmen på plats, den avlägsnas tredje dagen postoperativt.

När görs kolostomin av tjocktarmen?

Vid kolostomi görs stomin av den sista delen av tjocktarmen. En kolostomi görs när sista delen av tjocktarmen, ändtarmen eller ändtarmsöppningen inte fungerar som de ska och du inte kan bajsa som vanligt. Den sista delen av tjocktarmen används för att göra kolostomin och den placeras på vänster sida av magen.