:

När är det vanligt att gå på mammaledighet?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. När är det vanligt att gå på mammaledighet?
  2. Måste arbetsgivaren bevilja föräldraledighet?
  3. Vilken vecka går man hem gravid?
  4. Kan arbetsgivaren neka mig att gå ner i tid?
  5. Vilka regler gäller kring förläggning av föräldraledighet?
  6. Vad år 240 dagars regeln?
  7. Vilken inkomst år sjukpenninggrundande?

När är det vanligt att gå på mammaledighet?

Som kvinna har du rätt att vara helt ledig (mammaledig) minst sju veckor före beräknad förlossning och sju veckor efter förlossningen. Två av dessa veckor är obligatoriska. Du har även rätt till ledighet för att amma. Mammaledigheten är oberoende av om föräldrapenning betalas ut eller inte.

Måste arbetsgivaren bevilja föräldraledighet?

Arbetsgivaren behöver inte bevilja din föräldraledighet utan det räcker med att du meddelar att du ska vara föräldraledig. Det kan du förslagsvis göra genom att skriva e-post eller ett brev minst två månader före föräldraledighetens början.

Vilken vecka går man hem gravid?

En medarbetare som är gravid har rätt att vara föräldraledig när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen. Blivande föräldrar har också rätt att vara föräldralediga för att besöka mödravården när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen till och med förlossningsdagen.

Kan arbetsgivaren neka mig att gå ner i tid?

Chefen kan säga nej Vill du ned i arbetstid måste du komma överens om det med din arbetsgivare. Undantaget är om du är småbarnsförälder eller om du studerar – då ger lagen dig rätt att jobba deltid, och då gäller också särskilda regler för socialförsäkringarna och pensionen.

Vilka regler gäller kring förläggning av föräldraledighet?

Uttag av föräldraledighet Vid hel ledighet har arbetstagaren rätt att vara ledig enligt sitt önskemål, om hen meddelat arbetsgivaren minst två månader i förväg eller enligt reglering i kollektivavtal. Arbetsgivaren har dock en viss möjlighet att påverka förläggningen av hel ledighet.

Vad år 240 dagars regeln?

För att uppfylla 240-dagarsvillkoret måste föräldern under 240 dagar i följd före barnets födelse (eller den beräknade tidpunkten för födelsen) haft rätt till en sjukpenning som överstiger lägstanivån för föräldrapenning, som är 180 kr om dagen, se SFB 12:24.

Vilken inkomst år sjukpenninggrundande?

Sjukpenninggrundande inkomst, SGI, är det som ligger till grund för den ersättning du får om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Det är Försäkringskassan som räknar fram SGI vilket baseras på din förväntade årsinkomst.