:

Hur vet man om pengar är äkta?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur vet man om pengar är äkta?
 2. Hur gör man Fake sedlar?
 3. Vem är det på 500 lappen?
 4. Hur ser nya 50 lappen ut?
 5. Hur gör man sedlar?
 6. Vad är en sedel gjord av?
 7. Vem är på 10 KR sedeln?
 8. Vilka personer är på de gamla sedlarna?
 9. Vem är på 50 KR sedeln?

Hur vet man om pengar är äkta?

Det enklaste sättet att kontrollera att sedeln du får i din hand är äkta är att vicka på sedeln. Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. När man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt.

Hur gör man Fake sedlar?

Falska sedlar - skydda dig

 1. Högre valörer har ett säkerhetsband med tre fönster. Om du vickar på sedeln kan du i fönstren se bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona.
 2. Varje sedel har en färgskiftande bild med anknytning till personen på sedeln.

Vem är det på 500 lappen?

Nya 500-lappen med operasångerskan Birgit Nilsson på motivet. Mått: 147 x 66 millimeter. Nya 100-lappen med skådespelerskan Greta Garbo på motivet. Mått: 133 x 66 millimeter.

Hur ser nya 50 lappen ut?

Den svenska femtiokronorssedeln, även kallad femti(o)lappen, är en sedel med värdet femtio svenska kronor som har använts i Sverige sedan 1874. Sedan 1 oktober 2015 finns en gul/orange femtiolapp med Evert Taube på framsidan och Bohuslän på baksidan som är i storleken 126 x 66 millimeter.

Hur gör man sedlar?

Alla svenska sedlar tillverkas på Tumba Bruk utanför Stockholm. Man använder råbomull för att producera en speciell pappersmassa som gör sedlarna tåligare än om de var gjorda av vanligt papper. Det finns flera säkerhetsdetaljer som ska göra sedlarna extra svåra att förfalska.

Vad är en sedel gjord av?

Innehållet i svenska sedlar är huvudsakligen, bomull (cellulosa), syntetiska polymerer, såsom polyester, vatten och titandioxid. Sedlarna trycks med sedeltrycksfärger på sedelpapper.

Vem är på 10 KR sedeln?

I högra hörnet den sittande Moder Svea. Porträtt av Gustav Vasa och på vänstra delen finns röda fibrer inlagda.

Vilka personer är på de gamla sedlarna?

Evert Taube är på sedeln för 50 kronor. Greta Garbo är på sedeln för 100 kronor. Ingmar Bergman är på sedeln för 200 kronor. Dag Hammarskjöld är på sedeln för 1 000 kronor.

Vem är på 50 KR sedeln?

Sedeln är 66 millimeter hög och 126 millimeter lång. På sedelns framsida finns ett porträtt av Evert Taube. Till höger och vänster om porträttet finns två notslingor ur visan "Så länge skutan kan gå." Texten "FEMTIO KRONOR" återfinns till höger i sedelns övre kant.