:

Hur många jobbar inom motorbranschen i Sverige?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur många jobbar inom motorbranschen i Sverige?
 2. Vad gör man som Personbilsmekaniker?
 3. Hur ser framtiden ut för bilmekaniker?
 4. Hur lång tid med bil på verkstad?
 5. Vad är lönen för en bilmekaniker?
 6. Vad ska man ha för betyg för att bli mekaniker?
 7. Hur länge jobbar en mekaniker?
 8. Hur mycket får en bilmekaniker i lön?
 9. Vad är Stilleståndsersättning?
 10. Vad tjänar en Bilmek?
 11. Vad tjänar en bilmekaniker 2021?
 12. Hur lång är mekaniker utbildning?
 13. Hur många timmar jobbar en bilmekaniker?
 14. Vad tjänar en bilmekaniker 2022?

Hur många jobbar inom motorbranschen i Sverige?

I Sverige jobbar 3 000 personer på 100 orter, med koncentration till de största städerna och i Skaraborg och Mälardalen.

Vad gör man som Personbilsmekaniker?

Personbilsmekaniker gör felsökningar, service och reparationer på personbilar eller motorcyklar. Arbetet kräver noggrannhet och servicekänsla. Kundkontakter ingår i arbetet. Utvecklingen inom yrket går mot att det blir alltmer elektronik och mindre mekanik för personbilsmekanikern att hantera.

Hur ser framtiden ut för bilmekaniker?

Framtidsutsikter. Efterfrågan på bilmekaniker har ökat något under det senaste åren och det finns ett behov av yrkeserfarna bilmekaniker. Framför allt är det personal med kunskaper om specifika bilmärken samt kunskaper inom data och elektronik som efterfrågas.

Hur lång tid med bil på verkstad?

Vissa reparationer kan klaras av på ett par dagar medan lite mer avancerade reparationer kan ta en eller två veckor eller mer. Så när du lämnar in bilen då kan det vara bra att fråga hur lång tid reparationen förväntas ta.

Vad är lönen för en bilmekaniker?

Snittlönen för en bilmekaniker ligger på 29400 kronor i månaden. I tabellen nedan kan du spana in löneutvecklingen för bilmekaniker genom åren.

Vad ska man ha för betyg för att bli mekaniker?

Det är inga specifika ämnen som behövs för fordonsprogrammet. Gå in på Gymnasium.se och välj den ort du bor på och välj även program Fordon och transport, så ser du vilka skolor som finns i ditt område.

Hur länge jobbar en mekaniker?

Efter tre års yrkeserfarenhet kallas en bilmekaniker för tekniker. Vid felsökningen arbetar bilmekanikern med elektronisk test- och mätutrustning som letar efter fel i bilens system. Bilmekanikern kopplar upp sig mot bilens styrdator och med hjälp av program för felsökning kan felkoder läsas av.

Hur mycket får en bilmekaniker i lön?

29 800 kronor Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad är Stilleståndsersättning?

Om du inte har behov av hyrbil har du istället rätt till kontantersättning, s k stilleståndsersättning. Den är i normalfallet 25 kr/dag men högre ersättning kan betalas om du kan visa att dina merkostnader varit högre. Ersättning betalas under skälig reparationstid.

Vad tjänar en Bilmek?

Vad tjänar en bilmekaniker? Snittlönen för en bilmekaniker ligger på 29400 kronor i månaden. I tabellen nedan kan du spana in löneutvecklingen för bilmekaniker genom åren.

Vad tjänar en bilmekaniker 2021?

29 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Hur lång är mekaniker utbildning?

Det finns flera vägar att gå för att bli en mekaniker. Det tar cirka 2-4 år, beroende på om det är gymnasial eller eftergymnasial utbildning.

Hur många timmar jobbar en bilmekaniker?

1900 börjar arbetstiderna att förkortas, huvudsakligen på lördagar så att veckoarbetstiden blir knappt 60 timmar. 1905 regleras arbetstiden i det första Verkstadsavtalet (i dag Teknikavtalet) till högst 57 timmar i veckan.

Vad tjänar en bilmekaniker 2022?

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå

Samtliga sektorerStatlig sektorPrivat sektor
29 800 kr29 400 kr29 800 kr