:

Var gör man tändstickor?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Var gör man tändstickor?
  2. Vilket träslag är tändstickor gjorda av?
  3. Var produceras Solstickan?
  4. Hur många tändstickor får man av ett träd?
  5. Vem är pojken på tändsticksasken?
  6. Varför uppfanns tändstickan?
  7. Hur många tändsticksaskar säljs per år?
  8. Vem designade Solstickan etiketten?
  9. Vad är måttet på en tändsticksask?
  10. Vem designade solstickans etikett?

Var gör man tändstickor?

Idag finns det två stycken fabriker; en i Vetlanda som gör stickor och askämnen och en i Tidaholm som gör stickorna färdiga med knopp och paketerar i askar. Tändstickan tillverkas av asp som är hållbart och brinner med klar och jämn låga. En enda aspstock räcker till 370 000 tändstickor.

Vilket träslag är tändstickor gjorda av?

Tändstickor görs oftast av asp, ett träslag som brinner långsamt och jämnt. Tändstickans huvud består av bland annat kaliumklorat.

Var produceras Solstickan?

Swedish Match tändsticksfabriker i Tidaholm och Vetlanda tillverkar endast miljövänliga säkerhetständstickor. Inga miljöfarliga råmaterial används. 98% av alla tändstickor som säljs i Sverige är av märket Solstickan.

Hur många tändstickor får man av ett träd?

Fråga Hur många tändstickor blir det av ett träd ? Svar Enligt Swedish Match får man ut ca 370 000 tändstickor per stock.

Vem är pojken på tändsticksasken?

Pojken på tändsticksasken Solstickan, har stark anknytning till Lidingö. Det sägs att den lilla kavata killen, som funnits på tändsticksaskarna i mer än åttio år, är en av världens mest reproducerade bilder. Solstickepojken skapades av konstnären och lidingöbon Einar Nerman som bodde på Hersbyholms gård.

Varför uppfanns tändstickan?

Förr i tiden var tändstickor mycket farliga, eftersom de tillverkades av gul fosfor. Den gula fosforn är en mycket giftig kemikalie som antänder lätt. Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844 och det var så historien om den världsberömda ”svenska tändstickan” började.

Hur många tändsticksaskar säljs per år?

Runt 30 miljarder tändstickor ur 75 000 aspstockar i 750 miljoner askar. Det producerar Swedish Match årligen i den 150-årsjubilerande tändsticksfabriken i Tidaholm. 60 procent exporteras utanför Europa, i hög grad till utvecklingsländer.

Vem designade Solstickan etiketten?

Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna. Då det var bråttom använde han en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa som bar en fackla.

Vad är måttet på en tändsticksask?

Längd ask ca 12 cm. Bredd ask ca 7 cm. Höjd ca 3,5 cm.

Vem designade solstickans etikett?

Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita etiketten till asken och skapade då Solstickepojken, i dag en av Sveriges mest välkända symboler. Kanske ett av världens mest reproducerade konstverk. Då Einar Nerman började sitt arbete var det bråttom.