:

När ska man gå med i Stim?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. När ska man gå med i Stim?
  2. Hur mycket får man i Stim pengar?
  3. Vem får Stimpengar för en cover?
  4. Måste man betala Stim och SAMI?
  5. Vilka låtar får man använda?
  6. Hur mycket får man för en spelning på Spotify?
  7. Får man spela musik offentligt?
  8. Vem äger en inspelning?
  9. Vem har rätt till royalty?

När ska man gå med i Stim?

En Stimlicens skaffar du för att enkelt kunna spela musik på laglig väg. Stim tar betalt för musikanvändning som sker inom verksamheter, föreningar, på offentliga platser, mm. Pengarna betalar vi sedan ut till de musikskapare och musikförlag som är anslutna till Stim.

Hur mycket får man i Stim pengar?

Hur mycket pengar du får från Stim beror på flera saker. Några exempel på vad som påverkar är: Hur många som har varit med och skrivit låten och hur stor procentandel varje person har. Låten kan också vara förlagd, vilket innebär att musikförlaget har sin procentandel.

Vem får Stimpengar för en cover?

Stim – ersättningar till upphovspersonerna När musik framförs offentligt (på platser som butiker, gym, hotell och liknande) eller överförs till allmänheten (exempelvis på radio och tv), samlar Stim in och betalar ut ersättningar åt låtskrivare/förlag.

Måste man betala Stim och SAMI?

Inspelad musik är skyddad enligt upphovsrättslagen och den som spelar musik, radio eller tv offentligt måste betala för det. Det gäller alla verksamheter – från butiker, restauranger, gym och frisersalonger till nattklubbar, parkeringsgarage och djurparker. Läs mer om vad lagen säger här.

Vilka låtar får man använda?

Vilken musik får jag använda om jag har upprättat en licens med er? Om du har upprättat en licens med Ifpi har du rätt att använda all inspelad och utgiven musik.

Hur mycket får man för en spelning på Spotify?

Artister tjänar i snitt 3,5 öre per stream hos Spotify. Trots att Spotify är den största aktören på världsmarknaden så betalar flera andra tjänster bättre. Apple music betalar dubbelt så mycket, och musiktjänsten Tidal betalar 12 öre per stream.

Får man spela musik offentligt?

Ja, det behöver du. Licensen med Stim ger dig rätten att spela upp musik offentligt, för dina kunder t. ex. Om du använder exempelvis Spotify så ingår inte det tillståndet i ditt avtal, du behöver dessutom en musiktjänst för företag när du har en verksamhet.

Vem äger en inspelning?

Vad säger upphovsrättslagen? Du äger rätten till det du skapat som låtskrivare, musiker eller artist. Det är du som bestämmer om någon annan ska få nyttja det du skrivit, komponerat eller framfört genom att sprida det till allmänheten, exempelvis via streaming eller tillverkning av fysiska exemplar.

Vem har rätt till royalty?

Royalty är den ersättning en innehavare av immateriella rättigheter får, när rättigheterna licensieras ut. Författare, kompositörer, uppfinnare, konstnärer, fotografer är exempel på yrkesgrupper som kan ha inkomster från royalty.