:

Vad är en Papill tunga?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Papill tunga?
  2. Vad innebär svart tunga?
  3. Vad är en Papill?
  4. Vad är Glossit?
  5. Vad säger färgen på tungan?
  6. Hur ser en sjuk tunga ut?
  7. Varför får man Glossit?

Vad är en Papill tunga?

Smaklökarna sitter i något som kallas tungpapiller. Det är de små prickarna du kan se på tungan. Tungpapillerna är utspridda på tungans yta. Några smaklökar finns även i munhålan och i svalget.

Vad innebär svart tunga?

En svart och ”hårig” tunga är ett tillfälligt och ofarligt tillstånd som ofta orsakas av en överväxt av bakterier i munnen. Vissa typer av bakterier ansamlas på papillerna (de små utskott som täcker tungan) och bildar pigment av röda blodkroppar, vilket kan få tungan att se svart ut.

Vad är en Papill?

Papiller är små upphöjningar - knölformade eller veckade bildningar - som först och främst finns på tungan med även i gommen och möjligen i övre delen av svalget. Det finns 4 olika sorter papiller, var av tre innehåller smaklökar och känner smaker. Dem olika papiller finns på olika ställen.

Vad är Glossit?

Glossit är infektion eller inflammation av tungan. Utseendeförändringar gällande form och färg. I extrema fall av glossit så kan tungan svälla upp så mycket så att luftvägarna blockeras. Glossodyni (smärta i tungan) kan förekomma.

Vad säger färgen på tungan?

Sådant som dålig munhygien, muntorrhet och att sova med öppen mun ger ökad bakterietillväxt och kan därför skapa en vit beläggning på tungan som du själv kan ta bort genom god munhygien och andra bra val. Det finns även andra orsaker till beläggningar på tungan som är vita, ljusa, gulaktiga eller grå.

Hur ser en sjuk tunga ut?

Uppe på tungan ska inga knölar, knutor eller fläckar finnas för att tungan ska anses vara frisk. Under tungan finns bland annat spottkörtlar och hudveck, men även där ska inte fläckar eller nytillkomna knölar finnas.

Varför får man Glossit?

Glossit – är en infektion eller inflammation i tungan där vita fläckar i kombination med en svullen tunga är vanligt. Det finns flera orsaker till tillståndet, där vanliga skäl är vitamin B12-brist, allergi mot livsmedel eller läkemedel, samt hormonell obalans.