:

Hur länge håller obehandlat trä?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge håller obehandlat trä?
 2. Hur lång livslängd har trä?
 3. Vilka träslag ska man inte köpa?
 4. Varför välja gran och inte furu till takstolar?
 5. Hur länge håller en byggnad?
 6. Vad betyder C14 på virke?
 7. Kan både gran och furu?
 8. Hur behandlar man obehandlat trä?
 9. När slutade man använda kreosot?

Hur länge håller obehandlat trä?

Helt obehandlat trä håller inte längre än cirka 4-5 år om man inte väljer en högkvalitativ kärnfura som kan hålla upp till 8-10 år enligt Fredrik Westin. – Det behövs inte bara nytt trämaterial när det ska bytas, utan nya spik med mera som också har påverkan på miljön.

Hur lång livslängd har trä?

Trä är en hundra procent förnybar råvara. Ett trähus har en genomsnittlig livslängd på hundra år. Träbyggande är kostnadseffektivt och erbjuder framtidens hållbara boende. Trävaror kan med fördel ersätta fossila material som stål och betong.

Vilka träslag ska man inte köpa?

Många tropiska trädarter är utrotningshotade, eller riskerar att bli det, på grund av omfattande handel....Exempel på B-listade träslag

 • Dalbergia spp. – ...
 • Guibourtia demeusei – bubinga, Guibourtia pellegriniana – pellegrinbubinga och Guibourtia tessmannii – jättebubinga.

Varför välja gran och inte furu till takstolar?

Gran passar generellt bättre till utomhuskonstruktioner än fur, eftersom träet har en stängd cellstruktur. Därför är det också svårare att impregnera. Det kan dock tryckimpregneras, om träet inte är tjockare än 25 mm.

Hur länge håller en byggnad?

Byggnadsdelarnas förväntade tekniska livslängder. Informationerna ska endast ses som uppskattningar av den tekniska livslängden. När en arkitekt samarbetar med en byggnadsingenjör om ett nytt hus använder de sig av tre åldersbegrepp. Byggnadsdelen ska hålla i år eller i 150 år - minst.

Vad betyder C14 på virke?

Hållfasthetsklassat virke används till bärande konstruktioner, såsom takstolar, bjälklag, ytterväggar och vissa innerväggar. C14 är den lägsta hållfasthetsklassen och kan användas till innerväggar, medan C24 används till övrig bärande konstruktion.

Kan både gran och furu?

Gran är det träslag som i första hand används till konstruktionsvirke. Till snickerier, lister och invändiga paneler används vanligen virke från furu men även gran kan användas. Lövträ, till exempel ek och bok, används i golvbeläggningar och i möbler. Virkets materialegenskaper varierar mellan olika träslag.

Hur behandlar man obehandlat trä?

Så här gör du – steg för steg

 1. Borsta noggrant bort smuts och ojämnheter från ytan. ...
 2. Kontrollera fuktigheten i träet. ...
 3. Desinficera eventuellt ditt obehandlade trä med algborttagningsmedel innan du stryker på ett lager träskydd – så avlägsnar och motverkar du också algpåväxt på utomhusträ.

När slutade man använda kreosot?

Användningen av kreosot begränsades först på 1980-talet. Innan dess var inte användning av kreosotimpregnerat virke i byggnader reglerad. Därför kan kreosot förekomma i äldre bostäder. Idag får kreosot bara användas av yrkesfolk med specialutbildning.