:

Vad är retrograd menstruation?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är retrograd menstruation?
  2. Vad är Adenomyos?
  3. Vad ska man göra när man mår illa och har mens?
  4. Är adenomyos ärftligt?
  5. Hur det är att leva med endometrios?
  6. Varför illamående vid mens?

Vad är retrograd menstruation?

Den teorin som genom tiderna har ansetts som en av de viktigaste är den som bygger på att kvinnor med endometrios anses ha ett bakåtflöde av sin menstruation (retrograd menstruation) vilket innebär att blod hamnar i buken via äggledarna.

Vad är Adenomyos?

Vid adenomyos återfinns endometrium inne i myometriet. Typiska symtom är rikliga långdragna menstruationsblödningar, ofta kombinerat med smärta. Överväg adenomyos hos endometriospatienter som besväras av rikliga blödningar. Vid adenomyos återfinns endometrium inne i myometriet.

Vad ska man göra när man mår illa och har mens?

Man kan också ta vanliga receptfria värktabletter som köps på apotek. Det kan vara bra att ta tabletterna så fort man känner att mensvärken är på gång så att man hinner före den. Är värken så svår att man har svårt att röra sig kan man prova olika ställningar för att försöka hitta en där det gör mindre ont.

Är adenomyos ärftligt?

Studier har visat att endometrios till viss del är ärftligt. Det innebär att sannolikheten är större att få endometrios om du har en genetisk släkting som har sjukdomen.

Hur det är att leva med endometrios?

Endometrios påverkar kvinnans vardagliga liv på en mängd olika sätt. De konsekvenser som sjukdomen kan ge är bland annat kronisk smärta, trötthet/minskad energi, depression/isolering, problem med sexlivet/relationer, infertilitet samt svårigheter att fullfölja ett arbete eller sociala åtaganden (Edwards, 2009).

Varför illamående vid mens?

Mensvärken är oftast starkast under första och andra dagen av mensen. När mensen har börjat kan du också må illa och få diarré. Diarrén beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen.