:

Er det farligt at tage for meget D-vitamin?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Er det farligt at tage for meget D-vitamin?
 2. Hvor meget D-vitamin må man få om dagen?
 3. Hvornår på dagen er det bedst at tage D-vitamin?
 4. Hvad sker der hvis man får for lidt D-vitamin?
 5. Hvilke vitaminer skal man ikke tage sammen?
 6. Er 30 ug D-vitamin for meget?
 7. Er 50 mikrogram D-vitamin for meget?
 8. Hvad tid på dagen skal man tage vitaminpiller?
 9. Kan man tage vitaminer om aftenen?
 10. Hvad skal man spise hvis man mangler D-vitamin?
 11. Hvilke vitaminer er giftige ved overdosering?
 12. Hvilke vitaminer ophobes i kroppen?
 13. Hvornår skal man tage sin vitaminpille?

Er det farligt at tage for meget D-vitamin?

Kan man få for meget D-vitamin? Det er ikke muligt at få for meget D-vitamin fra sol og kost. Derimod kan tilskud af D-vitamin fra kosttilskud føre til for høje niveauer i blodet, der muligvis kan øge risikoen for nogle kræftformer.

Hvor meget D-vitamin må man få om dagen?

Alle voksne og børn fra 4 år anbefales et kosttilskud med 5-10 μg vitamin D i vinterhalvåret (fra oktober til april). Derudover anbefales 10µg D-vitamin dagligt hele året til: Gravide. Børn og voksne med mørk hud.

Hvornår på dagen er det bedst at tage D-vitamin?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, så du skal spise noget fedt samtidig for at sikre, at vitaminet bliver optaget fra tarmen ind i kroppen. Du kan derfor med fordel tage dit D-vitamintilskud sammen med dagens mest fedtholdige måltid. Det er ofte aftensmaden.

Hvad sker der hvis man får for lidt D-vitamin?

Ved mangel på D-vitamin kommer knoglerne og tænderne til at mangle calcium (kalk). Knoglerne bliver bløde, og hos børn kommer der også defekter i tændernes emalje.

Hvilke vitaminer skal man ikke tage sammen?

Tag aldrig jern samtidig med kalktilskud – eller mad med kalk – for det nedsætter kroppens optagelse af jern. Med andre ord er det en dårlig idé at tage sin jerntablet sammen med morgenmaden, hvis du spiser mælkeprodukter. Undlad også mad og drikke med koffein lige før/efter indtagelse af jerntilskud.

Er 30 ug D-vitamin for meget?

Man kan få for meget D-vitamin, selvom det er sjældent. En egentlig forgiftning ses først ved store mængder. Den øverst anbefalede dosis for voksne er 100 mikrogram per dag.

Er 50 mikrogram D-vitamin for meget?

EUs videnskabelige "Committee on Food" satte i 2002 UL for voksne til 50 mcg D-vitamin pr. dag - hele 10 gange så meget som den anbefalede daglige dosis for børn og voksne over 11 år. Overlæge Henrik Hey, som anbefaler et tilskud på 35 mikrogram om dagen, udtaler.

Hvad tid på dagen skal man tage vitaminpiller?

Allerbedst vil det være hvis man kan tage dem i løbet af dagen i små portioner. Da det ikke er praktisk muligt, bør de tages efter hovedmåltidet – eller sammen med dagens mest fedtholdige måltid. Det vil derfor normalt være bedst at tage dem til aftensmaden. Herved optages specielt de fedtopløselige vitaminer bedst.

Kan man tage vitaminer om aftenen?

Det er normalt sådan, at det er bedst at tage vitaminer om morgenen og mineraler om aftenen, da mineralerne optages bedst i løbet af aftenen og natten. D3-vitamin skal tages sammen med et måltid, der indeholder noget fedt, da D3 er fedtopløseligt.

Hvad skal man spise hvis man mangler D-vitamin?

Top 10 over mad med D-vitamin

 • Lever.
 • Laks.
 • Ål.
 • Røget torskerogn.
 • Ørred.
 • Æg (æggeblommer)
 • Mejerivarer, fx. smør og mælk.
 • Oksekød og svinekød.

Hvilke vitaminer er giftige ved overdosering?

Ved en enkelt akut overdosering med vitaminpiller udgør jern den største fare for forgiftning, mens de øvrige vitaminer sjældent er årsag til forgiftning, se Jern (forgiftninger). Ved akut overdosering er farlig dosis jern > 30 mg/kg, A-vitamin > 300.000 IE, C-vitamin 6 g og selen 2 mg.

Hvilke vitaminer ophobes i kroppen?

Vitaminer kan inddeles i vand- og fedtopløselige. De vandopløselige vitaminer ophobes ikke i kroppen, så hvis du indtager mere, end der er behov for, udskiller du overskuddet med urinen. Fedtopløselige K-, E-, D- og A-vitaminer kan du dermed få ophobet i lever og i fedtvæv.

Hvornår skal man tage sin vitaminpille?

Vitaminpiller skal helst tages efter et måltid og aldrig på tom mave. Ellers forsvinder de meget hurtigt ud med urinen igen. Det gælder i særlig grad de vandopløselige B og C-vitaminer. Allerbedst vil det være hvis man kan tage dem i løbet af dagen i små portioner.