:

Vad heter den kontakt på moderkortet som används för att ansluta processorn?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad heter den kontakt på moderkortet som används för att ansluta processorn?
  2. Hur installera man en processor?
  3. Vilka storlekar finns det på moderkort?
  4. Vad heter kretsarna på moderkortet?
  5. Hur monterar du processorn förklara hur och var i detalj samt om det är något man ska tänka på?
  6. Hur vet man åt vilket håll processorn ska installeras?

Vad heter den kontakt på moderkortet som används för att ansluta processorn?

Socklar för processorer I en typisk dator monteras processorn samt andra grundläggande komponenter på moderkortet. Dessa kan monteras fast (lödas och/eller limmas) när moderkortet tillverkas, eller monteras i efterhand i en sockel på moderkortet.

Hur installera man en processor?

Förberedelser. Vi rekommenderar att installera processorn på moderkortet innan du monterar det i chassit. Lägg moderkortet på din arbetsyta, gärna en ESD-matta, och plocka fram processorn. Låt processorn ligga i dess plastskydd tillsvidare.

Vilka storlekar finns det på moderkort?

ATX och Micro-ATX är två vanliga storlekarmoderkort i stationära datorer. Micro-ATX benämns också μATX (och i bland mATX). Allt fler moderkort som säljs idag är av Micro-ATX-storleken då det räcker för de flesta ändamål.

Vad heter kretsarna på moderkortet?

Styrkrets (PCH) Huvudkomponenten på moderkortet är dess så kallade styrkrets, även kallad PCH (Platform Controller Hub). Förr sköttes styrkretsens jobb av flera chip. Det gamla namnet ”chipset” används fortfarande flitigt även om funktionaliteten numera är inbakad i ett och samma chip.

Hur monterar du processorn förklara hur och var i detalj samt om det är något man ska tänka på?

Intels processorer är markerade i ena hörnet och har en överensstämmande markering vid sockelns rot, dessa två ska mötas. Processorn har dessutom två urgröpningar på sidan, och du hittar två plastpiggar i sockelns sidor som indikerar hur processorn ska monteras.

Hur vet man åt vilket håll processorn ska installeras?

En närmare titt på moderkortets sockel avslöjar en pil i ena hörnan, och det är alltså detta hörn som processorns pil ska matcha upp med för korrekt montering. Nu när vi vet vilket håll processorn ska monteras åt är det dags att släppa ned den i sockeln.