:

Kan katt kräkas av mask?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan katt kräkas av mask?
  2. Varför kräks min katt?
  3. Har din katt en maskinfektion?
  4. Hur kan man behandla katten med bandmask?
  5. Kan du få i katten medicin via munnen?

Kan katt kräkas av mask?

Det är inte ovanligt att katter har mask trots att de inte har besvär av det (det är faktiskt väldigt vanligt att katter som kommer till veterinären för att till exempel kastreras kräks upp mask efter att de fått sin lugnande medicin). Om din katt nu verkar må bra i magen igen så kan det vara idé att avmaska honom.

Varför kräks min katt?

Kräkning och/eller diarré kan antingen bero på problem i endast mag-tarmkanalen eller så kan det bero på någon annan sjukdom som katten har som påverkar mage och tarm. Unga katter får oftast kräkningar och/eller diarré av infektioner eller att de ätit något olämpligt. Mycket unga kattungar kan också ha missbildningar.

Har din katt en maskinfektion?

Om din katt visar symtom som avmagring, diarré och kräkningar kan det vara tecken på en maskinfektion. En maskinfektion kan även visa sig som dålig pälskvalitet eller hosta och andnöd. Ibland kan man se mask i kräkningar eller avföring men många gånger bär katter på mask utan att uppvisa några symtom alls.

Hur kan man behandla katten med bandmask?

Misstänker du bandmask rekommenderas prazikvantel som behandling. Välj ett maskmedel som bara innehåller prazikvantel (Droncit) om katten inte samtidigt har någon annan sorts mask, vilket är ovanligt. Droncit ges enkelt till hunden som engångsdos. Förebyggande mot loppor är exempelvis Frontline eller Seresto.

Kan du få i katten medicin via munnen?

Om du har svårt att få i katten medicin via munnen kan ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ. Vilken dos ska jag ge? Väg katten innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel då dosen beror på hur mycket katten väger.