:

Hur lång tid tar det att koka kola?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att koka kola?
  2. Hur vet man när kolan är klar?
  3. Varför blir kolan grynig?
  4. När kola skär sig?
  5. Varför bränns kolan?
  6. Varför blir knäcken Sockrig?
  7. Varför klumpar sig socker?

Hur lång tid tar det att koka kola?

Koka upp och låt koka på medelvärme till 125°C, det tar 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter. Rör då och då. Se här för mer tips på perfekt konsistens på kola. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15x20 cm.

Hur vet man när kolan är klar?

Ett enklare sätt än att göra kulprovet är att använda en hushållstermometer, gärna en digital termometer som man kan ställa in så den piper på en viss temperatur. Vid 122°C är knäcken/kolan färdig för den som vill ha mjuk knäck/kola. Vid 125°C är den lite hårdare men seg i mitten. Vid 130°C är den ganska så hård.

Varför blir kolan grynig?

Om knäcken vispas under kokningen så kristalliserar sig sockret och knäcken blir lätt grynig. Rör istället försiktigt om den kokande knäcken med en träslev mot slutet av kokningen. Då blir slutresultatet vackert klar knäck. Samma sak gäller när du kokar kola.

När kola skär sig?

Rör lagom mycket Om du rör för mycket i kolan kristalliserar sig sockret och kolan skär sig.

Varför bränns kolan?

Det kan evigheter för en stor kolasmet att komma upp i rätt temperatur. Rör inte för mycket, eller för häftigt, i smeten, Rörandet ökar risken för att kolan sockrar sig. Naturligtvis måste man se till att den inte bränner vid men det räcker att röra då och då.

Varför blir knäcken Sockrig?

❄︎ Rör inte för mycket i kolan när den kokar, det kan också göra den sockrig. ❄︎ Dra inte med ”bottensatsen” när du häller upp kolan, den kan också påverka så att konsistensen blir sockrig.

Varför klumpar sig socker?

Att brunt socker blir torrt beror det på att det är ett fuktigt socker som torkar. När vätskan försvinner torkar sockret ihop till en klump. Tänk på att alltid sluta förpackningen väl när du använt sockret.