:

Vem är deklarant?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vem är deklarant?
  2. Vad är en tullräkning?
  3. Hur lång tid i tullen?
  4. Vad är ett tullombud Och vad gör en sådan?
  5. Är tull avdragsgillt?

Vem är deklarant?

Deklaranten är den person som lämnar in en tulldeklaration i eget namn eller den person i vars namn tulldeklarationen inges. Deklaranten är i de flesta fall även ansvarig för själva förfarandet. de skyldigheter som är förknippade med lagring av varor uppfylls.

Vad är en tullräkning?

Du får en tullräkning när du har importerat en vara och inte betalat avgifterna i samband med att du deklarerade varan. Du kan hantera dina tullräkningar på flera olika sätt beroende på vad ditt företag har för behov.

Hur lång tid i tullen?

Hur länge ligger en vara kvar hos Tullverket? Saknar du en vara kan den vara kvar hos Tullverket då de bland annat har rätt att beslagta, alternativt omhänderta, otillåtna varor. Du blir dock meddelad om detta sker, så har du inget hört bör du vända dig till din speditör.

Vad är ett tullombud Och vad gör en sådan?

Tullombudet ansvarar sedan för att klarera varan och betala in avgifterna till Tullverket. När du anlitar ett tullombud att hantera tullklareringen åt dig krävs en fullmakt som visar att ombudet har rätt att agera i ditt namn. Aktören som ska agera som ombud behöver dessutom vara registrerad hos Tullverket.

Är tull avdragsgillt?

När du importerar en vara behöver du betala moms, så kallad importmoms. Du som är momsregistrerad betalar momsen till Skatteverket. Du som inte är momsregistrerad betalar till Tullverket. Momsen är 25 procent för de flesta varor.