:

Hur gör man mörk rom?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man mörk rom?
 2. Hur länge lagras rom?
 3. Hur man dricker rom?
 4. Vad kostar rom på Systembolaget?
 5. Vad är det för skillnad på ljus och mörk rom?
 6. Kan rom bli för gammal?
 7. Är Bacardi rom?
 8. Hur gör man en Romprovning?
 9. Vad kostar en flaska rom?
 10. Vilken mörk rom är bäst?
 11. Vilken typ av glas har man till rom?
 12. Vilken typ av glas till rom?
 13. Har sprit utgångsdatum?

Hur gör man mörk rom?

Destillering. Eftersom rom inte har någon reglerad produktionsmetod kan den destilleras på olika sätt. Ljus rom kolonndestilleras oftast medan mörkare varianter oftare kan destilleras i enkelpanna. Enkelpanna ger den egenskapen att den skapar fler smakämnen till rommen och ger därför en mer koncentrerad smak.

Hur länge lagras rom?

Lagringstiden för rom varierar från bara några månader på fat till flera år. Vissa stilar ligger bara en tid på rostfria ståltankar. Ofta är lagringen kortare än för annan sprit eftersom det varma, fuktiga klimatet skyndar på mognadsprocessen. Ett års lagring i Västindien motsvarar ungefär tre år i Skottland.

Hur man dricker rom?

Hur dricker man rom? Rom dricks i regel i longdrinks och cocktails. Ofta är ljus rom designad för att blandas till drinkar, medan mörk rom kan vara så karaktärsfull att den med fördel bör serveras som den är. Dock kan såväl ljus rom som mörk användas i drinkar eller njutas som den är.

Vad kostar rom på Systembolaget?

Mörk rom – 7 prisvärda flaskor enligt experten

 1. Barceló Gran Añejo, nr 578, 260 kr. ...
 2. Matusalem Solera 7 Blender, nr 541, 275 kr. ...
 3. Plantation Grande Reserve Barbados, nr 10310, 294 kr. ...
 4. Havana Club Añejo 7 años, nr 322, 279 kr. ...
 5. El Dorado 8 Year Old, nr 532, 349 kr. ...
 6. Ron Quorhum Solera XO QRM, nr 522, 419 kr.

Vad är det för skillnad på ljus och mörk rom?

Mörk rom. Smak: Ofta rundare finare spritsmak än den ljusa. De som lagrats på fat av ädelträ är riktigt fina och många förväxlar smaken med lagrad, mild cognac eller whisky. Vad är det egentligen: Kan framställas av både melass och sockerrörssaft.

Kan rom bli för gammal?

Ett år. Vissa rom längre, vissa kortare. Sen kan du säkert förlänga den tiden genom att täta, hälla över den till småflaskor och förvara dem mörk och svalt. Men vårt tips är att njuta av den medans den är färsk!

Är Bacardi rom?

Bacardi grundades 1862 i Santiago de Cuba av Don Facundo Bacardi Massó. Don Facundo och hans bror, José, startade ett destilleri med namnet Bacardi y Compañía, i vilket de skapade världens första lagrade klara rom.

Hur gör man en Romprovning?

Presentera vilka rom som finns i glasen, men inte vilken som är vilken. Sen är målet att försöka identifiera vilken rom som är vilken utifrån ett facit med 5-6 rom. Det kan göras på olika sätt: Individuellt där ni har en tävling.

Vad kostar en flaska rom?

Diplomático Reserva Exclusiva (nr 356, 495 kr). Härligt kryddig och med doft och smak av kanel, smörkola, hasselnötter och ekfatsvanilj. Lyxig framtoning till bra pris. Ron Zacapa Gran Reserva (nr 500, 499 kr).

Vilken mörk rom är bäst?

I maj 2020 utsågs Plantation Xaymaca till vinnare i klassen mörk rom i tävlingen San Francisco World Spirits Competition. Det är en av de mest ansedda dryckestävlingarna i världen, där ledande expertis provar flera tusentals drycker i vad man kan säga är spritvärldens Champions League-final.

Vilken typ av glas har man till rom?

Romglas

 • Tulpanglas. Tulpanglas ”tulip” är det absolut vanligaste provningsglaset.
 • Snifferglas. Snifferglaset har ett mycket elegant utseende och passar för ett servera rom som en avec.
 • Tumbler. Tumblerglaset passar då du önskar dricka din rom med is i. ...
 • Shotglas. Shotglas för dig som föredrar att shotta din rom.

Vilken typ av glas till rom?

Förföljd romglasStilkede romglas, sägs vara de som mest förknippar med "riktiga" romglas. Glasen kan vanligtvis innehålla cirka 12 till 14 centiliter men inte några regler för det. Det är nödvändigt att glaset har en viss storlek så ROM kan svängas runt den tysta glas.

Har sprit utgångsdatum?

Spritdrycker, med undantag för grädd- och ägglikör, har näst intill obegränsad hållbarhet. Skulle en av snapsarna vara Svartvinbärsbrännvin kan det hända att den tappar färgen med åren, då den är macererad och inte omdestillerad.