:

Hur borrar man i betongväggar?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur borrar man i betongväggar?
  2. Vilken spetsvinkel är den vanligaste på ett Centrumborr?
  3. När kan man borra i betong efter gjutning?
  4. Vad används kvistborr till?
  5. På vilket sätt skadas borret av att det blivit blått?
  6. Hur stor ska Släppningsvinkel vara för en borr med diameter 12?
  7. Vad består hårdmetall av?

Hur borrar man i betongväggar?

För att borra i hårda material som betong och tegel måste du ha en särskild betongborr, den har ofta en blank yta. Till gula och röda plugg används 5,5 mm borr, till brun plugg 8 mm och till blå 10 mm. För att plastplugg ska expandera maximalt måste skruven vara minst 5 mm längre än pluggen.

Vilken spetsvinkel är den vanligaste på ett Centrumborr?

Hårdare stål och rostfritt stål kräver större spetsvinkel. Även aluminium borras bäst med en större spetsvinkel. För plexiglas minskar risken för sprickor när borren går igenom materialet om spetsvinkeln är större, 140°–150°. Centrerborrar har i regel 90° spetsvinkel.

När kan man borra i betong efter gjutning?

Torktiden för betongplattan är starkt beroende av vct, dvs vatten/cement talet. Hur mycket vatten används vid gjutningen. För att torka ut en betongplatta gjuten med vct 0,5 torkar på cirka 45 dagar.

Vad används kvistborr till?

Se när och hur du använder ett kvistborr. Kvistborret är perfekt när du ska borra hål till en plugg i golvet. Ett behov som kan uppstå när du ex. har tagit bort en gammal radiator.

På vilket sätt skadas borret av att det blivit blått?

Annars får det längre skäret ta det mesta av skärkraften, det blir överhettat och slits hårt. Resultatet blir att borren snabbt blir slö och slutar att fungera.

Hur stor ska Släppningsvinkel vara för en borr med diameter 12?

Den optimala släppningsvinkeln beror dels på borrdiametern och dels på det material som ska borras. Ett hårdare material kräver en borr med en mindre släppningsvinkel medan ett mjukare material kan ha en större vinkel. De vanligaste borrarna har en släppningsvinkel på 11° och en spetsvinkel på 118°.

Vad består hårdmetall av?

Hårdmetall används vid bergborrning, metallbearbetning, till knivar, tätningar och kulspetspennor. Materialet är en blandning av hårdfas, oftast volframkarbid 60–97 viktsprocent, och en mjuk bindefas, kobolt 3–40 viktsprocent.