:

Får man använda VHF?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Får man använda VHF?
  2. Hur länge gäller ett VHF certifikat?
  3. Hur får man ett MMSI nummer?
  4. Vad betyder DSC VHF?
  5. När behövs VHF?
  6. Hur lång räckvidd har en VHF?
  7. Hur tar man VHF certifikat?
  8. Varför VHF?

Får man använda VHF?

Alla båtar till sjöss med VHF-radio ombord behöver tillstånd för att använda radiosändare enligt lagen om elektronisk kommunikation. För att komma igång med din VHF-radio behöver du ansöka om tillstånd hos PTS. Vad kostar VHF-tillstånd? Ett VHF-tillstånd betalas årligen och kostar 190 kr.

Hur länge gäller ett VHF certifikat?

Om du tog ditt VHF-certifikat före år 2000 är ditt certifikat ogiltigt. Då har du ett VHF-certifikat " D " och det är inte tillräckligt för DSC.

Hur får man ett MMSI nummer?

Du ansöker om radiotillstånd och ett MMSI-nummer hos Post- & telestyrelsen. Din radio tilldelas då ett unikt nummer som för svenska fartyg börjar med 2 (sk. MID, Maritime Identification Digit).

Vad betyder DSC VHF?

DSC står för Digital Selective Call och är en funktion i VHF-radion. Egentligen heter det VHF-station, men radio eller ”VHF-apparat” används i dagligt tal. Vi förknippar mest DSC med den röda nödknappen ”Distress Alert” som är ett digitalt May day.

När behövs VHF?

Utrustningens betydelse betonas särskilt i situationer som gäller säkerhet. En maritim VHF-radiotelefon möjliggör en direkt radiokontakt mellan en båt och en sjöräddningscentral eller mellan båtar också när mobilnätet saknar täckning.

Hur lång räckvidd har en VHF?

Bärbara VHF-apparater sänder vanligen högst med 5 W. Vid samtal mellan radiostationer nära varandra används lägre effekt, oftast 1 W, vilken beroende på antennhöjd normalt räcker för 5–16 nautiska mil (10–30 km). Hörbarheten vid digital kommunikation (DSC) är bättre än vid tal.

Hur tar man VHF certifikat?

Du ansöker om ett tillstånd på PTS:s e-tjänst, allt som behövs är ett bank-id Här beställer du . Varför krävs VHF-certifikat och tillstånd? VHF är ett internationellt nöd- och säkerhetssystem till sjöss.

Varför VHF?

VHF är oumbärligt i områden där mobilen saknar täckning eftersom en VHF-radio både fungerar som kommunikationsradio och telefon. Tryggheten ökar väsentligt eftersom du i princip alltid är nåbar och kan anropa vid behov. Perfekt när du vill ge dig ut på äventyr kring oupptäckta havsvikar och folktomma klippor.