:

Vad kan man bli om man studerar filosofi?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man bli om man studerar filosofi?
  2. Hur är det att studera filosofi?
  3. Hur filosoferar man?
  4. Vad är ett filosofiskt samtal?
  5. Vad handlar en metafysisk fråga om?
  6. Vad handlar filosofi om?

Vad kan man bli om man studerar filosofi?

Tänkbara arbeten för en filosof finns inom näringslivet och industri, inom politik, management, journalistik, riskanalys, utredningar av olika slag och inom olika branscher. Variationen är stor på vad filosofer kan arbeta med.

Hur är det att studera filosofi?

När du studerar filosofi får du en svårmatchad träning i ett grundläggande kritiskt tänkande. Ett tänkande som enkelt går att tillämpa inom de flesta områden. Filosofiska studier passar utmärkt som ett komplement till nästan alla studier och all slags forskning.

Hur filosoferar man?

Att filosofera är att titta på något med förundran, att gå bortom de förutfattade meningarna. Kanske hittar man inga svar utan snarare fler frågor. Men genom att skapa en struktur av de tankar som uppstår skapas ändå en visdom kring det man undersökt. Och att veta att man inte vet, är också viktigt att veta.

Vad är ett filosofiskt samtal?

I ett filosofiskt samtal försöker man gemensamt besvara en viss fråga, genom att pröva olika idéer och presentera argument för och emot olika ståndpunkter. Frågan väljs tillsammans vid varje tillfälle.

Vad handlar en metafysisk fråga om?

Metafysik är den gren inom filosofin som behandlar frågan om verklighetens grundläggande natur och försöker göra rationella utsagor om fundamentala drag hos allt varande. Metafysik handlar om sådant som vi inte kan uppfatta med våra sinnen, som finns bortom det fysiska, men detta är inte en tillräcklig definition.

Vad handlar filosofi om?

Den filosofiska aktiviteten handlar om att tänka självständigt, kritiskt och analytiskt kring dessa frågor så som de kommer till uttryck i privatliv, samhällsliv, kulturliv och vetenskap. Att formulera och klargöra filosofiska frågor samt att ta ställning till dem är syftet med den filosofiska aktiviteten.