:

I vilka sammanhang används klorhexidin inom tandvården?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. I vilka sammanhang används klorhexidin inom tandvården?
  2. Vad används Klorhexidinsprit till?
  3. Är det alkohol i Listerine?
  4. Vad ska du desinfektera huden med?
  5. När använda klorhexidin?

I vilka sammanhang används klorhexidin inom tandvården?

Klorhexidin används vanligtvis för behandling av tandköttsinflammation som orsakats av plack. Genom att effektivt minska bakteriemängden i munnen, reducerar klorhexidin de inflammatoriska metaboliterna av bakterier och hjälper tandköttet att läka.

Vad används Klorhexidinsprit till?

Klorhexidinsprit Fresenius Kabi är avsett för desinfektion av huden före injektioner, punktioner, provtagning och kirurgiska ingrepp, samt pre-operativ handdesinfektion efter handtvätt med flytande tvål. Klorhexidin dödar eller hämmar tillväxten av olika typer av bakterier.

Är det alkohol i Listerine?

De flesta studier som visar Listerines effekt har använt en 5-procentig alkohollösning som kontroll. Det blir inte en rättvis jämförelse eftersom alla Listerine-modeller, utom den helt nya alkoholfria Listerine Zero, innehåller mellan 21,6 och 26,9 procent alkohol, menar forskarna.

Vad ska du desinfektera huden med?

Använd etanol 70-80% alternativt isopropanol cirka 60% eller annat desinfektionsmedel med motsvarande effekt [2]. Gnid med ordentligt genomblöt tork eller kompress under minst 5 sekunder och låt därefter lufttorka. Det saknas data för hur lång tid huden behöver gnidas, 5 sekunder bedöms kunna fungera i praktiken.

När använda klorhexidin?

Klorhexidin är avsett för sårdesinfektion, desinfektion av slemhinnor i samband med förlossning och desinfektion av urinrörsmynningen före insättning av kateter. Klorhexidin dödar eller hämmar tillväxten av olika typer av bakterier.