:

Vad är Fotofilter?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Fotofilter?
  2. Vilket ND filter ska man köpa?
  3. När ska man använda ND-filter?
  4. Varför använda ND-filter?
  5. Vad har jag för Fläktfilter?

Vad är Fotofilter?

Filter är transparenta plastfilmer vilket man sätter framför kameran eller lamporna för att åstadkomma olika effekter, till exempel ändra ljusets färg och skapa specialeffekter.

Vilket ND filter ska man köpa?

Hur många stopp ditt första ND ska ha är en preferensfråga, gillar du exempelvis dem där riktigt utsmetade vattenfallen eller forsarna, köp ett kraftigare ND Filter. Gillar du mer struktur i vattnet, köp ett ND8 eller ND64.

När ska man använda ND-filter?

De klassiska ND-filterna används framför allt vid stillbildsfotografering. De skruvas på som vanliga filter och finns i olika storlekar (46, 52, 77 mm med flera), styrka (2, 4, 8 steg) och prisklasser. Filterdiametern ska stämma överens med objektivet som du ska använda ditt filter på, så att det passar.

Varför använda ND-filter?

Genom att använda ett ND-filter minskar man ljusinsläppet. Ett annat exempel är om man vill fotografera rinnande vatten med en lång slutartid. Om inte minsta bländaren är tillräckligt liten för att ge rätt slutartid, montera ett ND-filter! ND2 släpper igenom 50% av ljuset och ger en skillnad på 1 bländarsteg.

Vad har jag för Fläktfilter?

Hur vet man vilket filter som passar fläkten? Inne i själva fläktkåpan, om man tar bort fettfiltret och kikar in så sitter det en typskylt med den information som behövs. Där står det bland annat modell. Använd sedan vår produktväljare för att hitta rätt.