:

Vad är en Träningsteori?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Träningsteori?
  2. Vilka är Grundrörelserna barn?
  3. Vad är belastning inom idrott?
  4. Vad är belastning i träning?
  5. Hur bygger man upp ett träningspass?
  6. Hur periodisera styrketräning?
  7. Vad är fysiska kvaliteter?

Vad är en Träningsteori?

Den övergripande principen i träningsteori är att använda en process av biologisk anpassning (principen om prestationsstegring, ”superkompensation”). Kortfattat innebär det att vi ökar träningsbelastningen successivt där kroppen anpassar sig och därigenom förbättras prestationen.

Vilka är Grundrörelserna barn?

*De motoriska grundrörelserna är åla, krypa, gå, springa, hoppa, klättra, hänga, rulla/rotera, balansera, stödja, kasta och fånga.

Vad är belastning inom idrott?

Överbelastningsskador beror på för mycket belastning under för lång tid, utan tillräcklig återhämtning och chans för återuppbyggande. Detta är den vanligaste typen av skada inom löpning. Hård, långvarig och ensidig träning kan lätt leda till att kroppen överbelastas.

Vad är belastning i träning?

Den belastning (även kallat intensitet) man tränar med vid styrketräning, relativt muskelns maximala styrka, spelar stor roll för hur styrkan och muskelvolymen påverkas av träningen.

Hur bygger man upp ett träningspass?

Att börja med en övning för varje muskelgrupp och göra cirka 10-12 repetitioner är en bra start. Vila några minuter och gör samma övningar en gång till. Du bör lägga på så mycket vikt att du klarar 10-12 repetitioner utan att det är superjobbigt men det får heller inte vara för enkelt. I början är lagom alltid bäst.

Hur periodisera styrketräning?

Inom styrketräning periodiserar man ofta träningen utifrån träningstyp, dvs. att man först tränar hypotrof-uthållig styrka ( ca 15 reps per set), därefter hypotrof styrka (ca 6-8 reps per set) och till sist maxstyrketräning. Detta är även vanligt inom idrotter som ställer explosiva krav.

Vad är fysiska kvaliteter?

De fysiska kvaliteterna och ”fitness” De fysiska kvaliteterna är olika egenskaper som kan tränas, mätas och användas under prestation. Även här kan egenskaperna skilja lite beroende på vem man frågar, men de vanligaste brukar vara: 1. Styrka – Förmågan att med muskelkraft påverka ett yttre motstånd.