:

Vad är Kristallsalt?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Kristallsalt?
  2. Vart får man salt ifrån?
  3. Har flingsalt jod?
  4. Finns det svenskt salt?
  5. Varför smakar salt salt?

Vad är Kristallsalt?

Ett kristallsalt från saltgruvor i bergen i Himalaya i Pakistan, där det bryts från bergsväggen för att sedan krossas och siktas. Himalayasalt är alltså utvunna mineraler från deponerade bergarter.

Vart får man salt ifrån?

Saltet härstammar från den tiden då en del av kontinenten låg under havsytan. Med landhöjningen avdunstade vattnet och lämnade efter sig ett lager av salt. Saltavlagringarna är flera kilometer tjocka och saltet utvinns genom att pumpa ner vatten med högt tryck genom ett borrhål för att lösa upp saltet.

Har flingsalt jod?

Produktinformation. Än så länge är Falksalt de enda i Sverige som producerar flingsalt med tillsatt jod. Det är ett livsviktigt grundämne som vi behöver för att reglera ämnesomsättningen. Ända sedan 1920-talet har jod varit en vanlig tillsats i salt, för hälsans skull.

Finns det svenskt salt?

På våra svenska breddgrader finns inget bergsalt, men så långt norrut som i Danmark utvinner man salt ur berggrunden. Saltet bryts genom att man borrar, spränger eller hugger loss saltstycken från berget. Brytningen sker på mellan 1 meters djup, i gruvor som kan bestå av kilometerlånga tunnelsystem.

Varför smakar salt salt?

Man tror att det är natriumjonen respektive kaliumjonen som ger saltet dess salta smak. Vätejoner ger sur smak. På tungan har vi receptorer för sälta uppbyggda av jonkanaler, där kan vi också känna den sura smaken. Jonkanaler är proteiner inbäddade i nervcellens membran.