:

När kom margarin till Sverige?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. När kom margarin till Sverige?
  2. Kan man smör?
  3. När började man tillverka margarin?
  4. När kom flytande margarin?
  5. Kan smöret serveras?

När kom margarin till Sverige?

Också Sverige var tidigt ute med framställning av margarin. Redan i början av 1880-talet skedde småskalig tillverkning i Helsingborg. Men det var när fransmannen Auguste Pellerin 1894 öppnade Pellerins margarinfabrik i Göteborg som tillverkningen kom igång på allvar. Där tillverkades snart 15 000 kilo om dagen.

Kan man smör?

Smör kärnas från grädde. För att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt. Som biprodukt från smörtillverkning får man kärnmjölk. Av cirka 20 liter obearbetad mjölk (4 % fett) kan fettet delas för att ge 1 kg smör.

När började man tillverka margarin?

1853 visade den tyske strukturkemisten Wilhelm Heinrich Heintz att margarinsyra var en kombination av stearinsyra och den då tidigare okända palmitinsyran. Margarinet uppfanns 1869 av den franske kemisten Hippolyte Mège-Mouriès.

När kom flytande margarin?

Flytande Milda lanserades redan 1994 och blev snabbt omtyckt. 2001 kom Milda Culinesse som tålde högre stektemperaturer. En av de senaste innovationerna heter Milda Kockens val som är gjort på en mix av smör-, raps- och solrosolja.

Kan smöret serveras?

Serveringsförslag. Brynt smör är gott att ösa över rätter vid servering - främst fiskrätter. Passar bland annat till stekt strömming och att skeda över matjessill på fat. Eller istället för skirat smör till laxpudding, torsk, plattfisk, gädda, skrubba, gös, sik med mera.