:

Kan man blanda linolja och lacknafta?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man blanda linolja och lacknafta?
  2. Varför gulnar linoljefärg?
  3. Hur tar man reda på om det är linoljefärg?
  4. Kan man måla på linolja?
  5. Hur mycket pigment i linolja?

Kan man blanda linolja och lacknafta?

Lacknafta kan till nöds användas som spädning av linoljefärg för enklare arbeten, men rekommenderas inte då den ”magrar” färgen på ett svårkontrollerbart sätt. Idag väljs förtunning ofta med tanke på dess påverkan på hälsan. Man ska då veta att balsamterpentin och alifatisk lacknafta är stora framsteg ur den aspekten.

Varför gulnar linoljefärg?

Om vi börjar med frågan att måla med helvit linoljefärg; så gulnar linoljan i denna vid frånvaro av ljusinsläpp tyvärr. Därför är det alltid bra att måla med något mer pigmenterad färg som inte gulnar i lika stor utsträckning (pigmenten motverkar denna process).

Hur tar man reda på om det är linoljefärg?

Väl bibehållen linoljefärg har spår efter penseln och träets struktur syns igenom. Om färgen är för tjockt pålagd kan det bildas rynkor i färgen. När utvändig linoljefärg åldras blir den matt och kritar. Med tiden krackelerar den också i små, små rutor som ser ut som ormskinn, som vittrar ner till färgöar.

Kan man måla på linolja?

Underlag gammal Linoljefärg När du ska måla på en yta som tidigare har varit målad med linoljefärg behöver du inte skrapa bort den gamla linoljefärgen. Skrapa endast bort löst sittande färg. Trä som är målat med linoljefärg är i regel mättat med linolja och därför behöver man inte grunda träet på nytt.

Hur mycket pigment i linolja?

Proportionerna är: 1L kokt linolja till 0,8-1kg färgpigment. Hur mycket pigment du behöver är olika, så det är svårt att säga exakt. Men till 1 dl behöver du då alltså cirka 80-100g färgpigment.