:

Vad hände år 1960?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad hände år 1960?
  2. Vad var typiskt på 50-talet?
  3. Vad gjorde man på 50-talet?
  4. Hur var samhället på 50 talet?
  5. Vad kallas 50 talet?
  6. Vad gjorde ungdomar på 50-talet?
  7. Hur var det att växa upp på 50-talet?

Vad hände år 1960?

År 1960

  • 5 januari – Storflygplatsen Arlanda utanför Stockholm öppnas för allmän trafik.
  • 8 januari – Flera antisemitiska aktioner utförs i Sverige samtidigt med en våg av antisemitiska tilltag i Europa.
  • 29 februari – Agadir i Marocko utplånas av en kraftig jordbävning, som kräver 15 000 dödsoffer.

Vad var typiskt på 50-talet?

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor och vippiga kjolar. Men också eleganta handskar, hatt, stora pärlörhängen, jeans och rutig skjorta. Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag ger besökaren en bred bild av femtiotalsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

Vad gjorde man på 50-talet?

Generationen som växte upp efter andra världskriget fick vara med om det stora amerikanska inflytandet inom ungdomskulturen. Filmer som ”The Wild One” (”Vild ungdom”, 1953) med Marlon Brando och ”Blackboard Jungle” (”Vänd dem inte ryggen”, 1955) med Glenn Ford påverkade alla som var unga på 50-talet.

Hur var samhället på 50 talet?

tidsanda 1950-tal Under 1950-talet fick den ekonomiska välfärden ett kraftigt uppsving. Industrin blomstrade med en omfattande export till de krigsdrabbade länderna. Det rådde en stark framtidstro och allt pekade uppåt. Folk i städer och industriorter fick högre löner och började handla mer.

Vad kallas 50 talet?

Man skulle vara finklädd på barnkalaset och gästerna skulle ha med sig en present till den som fyllde år. Man drack saft med sugrör. Man åt korv med bröd eller korv med mos. Efteråt åt man alltid tårta.

Vad gjorde ungdomar på 50-talet?

Tonåringarna blev modeintresserade och olika modeideal som raggare, dixies, knuttar och filmstjärnor skapades. Detta kunde man bland annat se i tidningarna där det fanns tonårsmodeller och i TV. Svenskar fick under 1950-talet det mycket bättre ekonomiskt.

Hur var det att växa upp på 50-talet?

Uppfostran på 1950-talet var helt klart annorlunda än i dag. Minstingen i en familj på åtta syskon, mamma och pappa visste sin plats. Det gällde att inte ta så stor plats. Tog man för mycket plats kunde måltiden sluta på trappan och då var det inte längre någon som skrattade.