:

Kan man se tidigare efternamn?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man se tidigare efternamn?
  2. Vad innebär det att byta namn?
  3. Hur sker byte av namn hos Skatteverket?
  4. Hur länge gäller namnbyten?
  5. Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?
  6. Hur lång tid tar det att byta förnamn?

Kan man se tidigare efternamn?

En persons tidigare efternamn framgår som regel av folkbokföringen. Om uppgiften saknas i folkbokföringen måste sökanden visa att hen tidigare har burit efternamnet genom exempelvis utdrag ur det äldre kyrkobokföringsmaterialet såsom vidimerad kopia av personakt, födelse- och dopbok eller vigselbok.

Vad innebär det att byta namn?

Hur sker byte av namn hos Skatteverket?

Byte av namn sker hos Skatteverket. Alla ändringar av namn sker idag hos Skatteverket. Detta gäller både gamla och nya ärende samt oavsett om det är förnamn eller efternamn du vill byta. Tidigare hanterades vissa namn av Patent- och Registreringsverket, men efter den är det alltså Skatteverket som hanterar alla namnändringar.

Hur länge gäller namnbyten?

Handläggningstider för namnbyten 1 Förnamn, cirka en månad 2 Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor 3 Efternamn med avgift, en till två månader 4 Nybildade efternamn, två till tre månader

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur lång tid tar det att byta förnamn?

Skatteverket handlägger ditt ärende i turordning och normalt sett tar bytet ungefär en månad. Om du är under 18 år så måste du ha alla vårdnadshavares godkännande för att byta förnamn. Att byta förnamn kostar 250 kronor (2020) och det du betalar för är handläggningen. Blir det nya namn inte godkänt så betalar du ändå.