:

Hur får man fram palmolja?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man fram palmolja?
  2. Är palmolja billigt?
  3. Var raffineras palmolja?
  4. Vad är nackdelar med palmolja?
  5. Kan man lita på certifierad palmolja?

Hur får man fram palmolja?

Palmolja utvinns ur oljepalmen. Oljepalmen producerar stora klasar av frukt som kan väga över 20 kilo och kan skördas när som helst på året. Två olika sorters olja kan utvinnas: Palmolja som pressas ur oljepalmens fruktkött och palmkärnolja från den innersta delen av fruktkärnorna.

Är palmolja billigt?

Palmolja är billig att framställa och kan användas i mängder av produkter. Men priset blir i längden högt – tropisk skog skövlas med fruktansvärda konsekvenser för människor och djur.

Var raffineras palmolja?

Raffineringen renar, avfärgar och tar bort lukten från palmoljan. Raffineringsprocessen ger en mycket mångsidig olja, med viktiga funktionella egenskaper. Den kan sedan separeras i olika fraktioner, vars första steg är till en flytande fraktion (palmolein, ca 80%) och en fast fraktion (palmstearin, ca 20%).

Vad är nackdelar med palmolja?

Ur hälsosynpunkt är det palmoljans höga innehåll av mättat fett och då speciellt den mättade fettsyran, palmitinsyra, som gör att den är omdiskuterad. För högt intag av mättat fett kan leda till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Ren palmolja innehåller cirka 40 procent palmitinsyra.

Kan man lita på certifierad palmolja?

Vilka märkningar kan man egentligen lita på? – Inga fullt ut i nuläget. Företag måste gå längre än att bara förlita sig på certifierad palmolja (så kallad RSPO-certifierad palmolja), och göra starkare och nya åtagande som kan garantera att kopplingen till smutsig palmolja bryts.