:

Hur vet man om man har en hjärnskakning?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om man har en hjärnskakning?
  2. Hur uppstår en hjärnskakning?
  3. Varför får du ett slag mot huvudet?
  4. Vad är symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk?
  5. Vad kan huvudvärk bero på?

Hur vet man om man har en hjärnskakning?

Ungefär 10–20 procent av de personer som fått en hjärnskakning får besvär som kvarstår mer än några månader. Vanliga symtom är ökad känslighet för intryck, huvudvärk, trötthet, yrsel, orkeslöshet, nedsatt minne, och koncentrationssvårigheter.

Hur uppstår en hjärnskakning?

Vid kraftiga slag mot huvudet kan hjärnan komma så mycket i rörelse att den slår i insidan av skallbenet. Det kallas hjärnskakning. Det är vanligt att få en kortvarig medvetslöshet i samband med en hjärnskakning. Det beror på att de delar i hjärnan som styr hur vaken du är påverkas.

Varför får du ett slag mot huvudet?

Ett slag mot huvudet kan orsaka en blödning på eller under hjärnans hinnor. Det märks inte alltid genom att du får huvudvärk, utan ofta genom andra symtom som trötthet eller att du blir svår att få kontakt med.

Vad är symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk?

Symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk är en plötslig och dunkande huvudvärk vid hård ansträngning som t.ex. tunga lyft eller liknande övningar. Vid diagnos är det mycket viktigt att utesluta allvarliga orsaker till huvudvärken som blödning. Långsam fysisk uppvärmning med god vätskebalans kan hjälpa.

Vad kan huvudvärk bero på?

Huvudvärk är mycket vanligt. Det kan till exempel bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara symtom på en allvarlig sjukdom.