:

Vår kan man odla raps?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vår kan man odla raps?
 2. Hur man odla raps?
 3. Hur skördar man raps?
 4. När odlar man raps?
 5. När började vi odla raps?
 6. Vad innehåller rapsfrö?
 7. Var kan man köpa rapsfrö?
 8. Hur gör man olja av raps?
 9. När började man odla raps i Sverige?
 10. Var finns rapsfält i Sverige?

Vår kan man odla raps?

Raps finns i två varianter, höstraps som odlas i Skåne och uppåt, och vårraps, som odlas i området kring Mälardalen. Skillnaden är vilken tid på året rapsen sås. Båda varianterna blommar dock samtidigt i början av sommaren och mognar för skörd ett par veckor senare. – Raps odlas på 95 000 hektar i Sverige.

Hur man odla raps?

Allt börjar med ett frö I mitten av augusti sås rapsen med en maskin som först bereder jorden, fördelar frön och sedan täcker över med jord. Under hösten måste rapsplantan växa en bra bit för att kunna klara vinterns kyla. När våren sedan anländer fortsätter den att växa.

Hur skördar man raps?

Rapsen skördas i mitten av sommaren när blommorna trillat av och lämnat kvar de gröna ”fröskidorna”. När rapsen har skurits av ligger den kvar i strängar på åkern för att torka ytterligare innan man tröskar och skiljer fröna från resten av växten.

När odlar man raps?

Lämplig tid punkt i Mellansverige är från slutet av juli till första veckan i augusti. I södra Sverige kan höstraps sås fram till 1 september. En veckas tidigare sådd på hösten kan ge en till två dagars tidigare blomning på våren. Ju tidigare rapsen blommar desto mindre är risken för skador av rapsbaggar.

När började vi odla raps?

Raps började odlas i Sverige på 1700-talet och genom växtförädling anpassades sortmaterialet till det kallare Nordeuropeiska klimatet. Rapsodling förekom inte i större omfattning förrän under en kort period under andra hälften av 1800-talet.

Vad innehåller rapsfrö?

Rapsolja kan utvinnas genom pressning av rapsfrön som innehåller ungefär 45% fett. Oljan raffineras och i vissa fall hydreras efter utvinning för att kunna användas i livsmedelsproduktion. Rapsolja används främst i tillverkning av margarin, matolja och specialfetter.

Var kan man köpa rapsfrö?

KRAV-märkt.

 • 25kg - Raps. Svenskodlad fettbomb - gillas (ibland) av domherre, steglits, finkar och mesar. 770,00 SEK. Visa Köp.
 • 10kg - Raps. Bra grönfinkmat! 360,00 SEK. Visa Köp.
 • 2,5kg - Raps. Gråsiskor älskar svenska rapsfrön! 110,00 SEK. Visa Köp.

Hur gör man olja av raps?

Rapsolja är en vegetabilisk olja framställd genom pressning av rapsfrön. Oljan kan framställas genom antingen kallpressning eller varmpressning. Rapsolja är bäst till bakning och stekning i temperaturer upp till 180 grader.

När började man odla raps i Sverige?

Raps började odlas i Sverige på 1700-talet och genom växtförädling anpassades sortmaterialet till det kallare Nordeuropeiska klimatet. Rapsodling förekom inte i större omfattning förrän under en kort period under andra hälften av 1800-talet.

Var finns rapsfält i Sverige?

Ön Ven - 30min med båt där du kan där hyra cykel och ta dig runt på egen hand. Du kan få "skånska" foton där med typiska pilträd och rapsfält. Samt på fastlandet Hilleshögs dalar och Glumslövs backar, som är en del av Skåneleden, men enkelt åtkomligt från Landskrona.