:

När var det Funkis?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. När var det Funkis?
  2. Vad kom efter Funkis?
  3. Vad är typiskt för funkishus?
  4. Vad heter funkis på engelska?
  5. Vad heter den trubbiga hus arkitekten som formade Europa sedan 1920-talet?

När var det Funkis?

Funkis (1930-talet) Sol och luft var ledorden för den funktionalistiska filosofin. Funkishusens slätputsade fasader, geometriska volymer och stora glasytor speglade en önskan om stilrena, maskintillverkade bostäder för en rationell och sund framtid.

Vad kom efter Funkis?

Postmodernismen är inte en stil utan ett samlingsnamn på de olika arkitekturstilar som kom efter funktionalismen. Husen kan se väldigt olika ut. I vissa fall har arkitekten experimenterat vilt, de kan även se ut som vanliga funkishus med dekorationer, eller också som pastischer, (typ härmning/hyllning) på gamla stilar.

Vad är typiskt för funkishus?

Karaktäristiskt för ”Funkis” är att husen har kubliknande former med ljusa putsfasader eller tunn stående locklistpanel samt böjda balkongpartier och platta / flacka tak. Det är också vanligt med runda fönster, både på fasader och ytterdörrar.

Vad heter funkis på engelska?

funkis

Huvudsakliga översättningar
SvenskaEngelska
funkisfunctionalism

Vad heter den trubbiga hus arkitekten som formade Europa sedan 1920-talet?

Förgrundsgestalter. De två tyska arkitekterna Walter Gropius och Ludwig Mies van der Rohe var tillsammans med schweizaren Le Corbusier den tidiga modernismens främsta företrädare och förespråkare. Gropius var under 1920-talet ansedd som en av Tysklands ledande arkitekter.