:

Vilka pollinerar hjortron?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vilka pollinerar hjortron?
  2. Vilka djur äter hjortron?
  3. Vad är Hjortronmylta?
  4. Hur länge håller sig Mylta?
  5. Hur nyttiga är kråkbär?
  6. Vem äter kråkbär?

Vilka pollinerar hjortron?

Till skillnad från övriga arter i växtsläktet rubus saknar hjortronet självpollineringsförmåga, vilket beror på att hjortronet är en tvåbyggare, det vill säga att han- och honblommorna sitter på olika individer. Hjortronets frukt kallas i dagligt tal för bär, men består egentligen av flera större stenfrukter.

Vilka djur äter hjortron?

Björn äter hjortron. Även räv, olika grupper av fåglar (kanske kråka, korp, och några av skogshönsen), och troligen en del smågnagare äter av bären också.

Vad är Hjortronmylta?

Mylta är en rårörd hjortronsylt med socker. En riktig delikatess som passar till vaniljglass, parfait och desserter som ex. ostkaka. Det speciella med hjortron är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva.

Hur länge håller sig Mylta?

Låt stå en stund tills sockret har sugit åt sig vätska och rör om igen innan du öser upp myltan på rena burkar. Den går att använda direkt, men blir godare efter några dagar.

Hur nyttiga är kråkbär?

Kråkbär är rik på c-vitamin och antioxidanter och anses innehålla höga halter av järn därför är de bra för bukspottkörteln. Att bäret liksom blåbär innehåller antioxidanter gör att imunförsvaret stärks. Kråkbären är mindre söta än blåbär och fiberrika.

Vem äter kråkbär?

Björnar äter massor av kråkbär inför vinterdvalan. Precis som blåbär är kråkbär fullproppade med antioxidanter. Kråkbäret har särskilt mycket av färgämnet antocyanin, som är en polyfenol med goda hälsoegenskaper.