:

Har tranorna kommit 2021?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Har tranorna kommit 2021?
  2. Hur många tranor finns det i Sverige?
  3. När brukar tranorna komma till hornborgarsjön?
  4. Vart tar tranorna vägen efter hornborgarsjön?
  5. Hur räknar man tranor vid Hornborgarsjön?
  6. När flyger tranor söder?
  7. När återvänder tranorna?
  8. Var övervintrar svenska tranor?

Har tranorna kommit 2021?

Transäsongen 2021 Snart är det vår i luften och tranornas efterlängtade rop hörs åter över Hornborgasjön. På grund av Coronapandemin blir även årets transäsong annorlunda. På Länsstyrelsens webbsida kan du läsa vad som gäller under ditt besök till Hornborgasjön.

Hur många tranor finns det i Sverige?

Tranan börjar normalt inte att häcka förrän den är 4-5 år gammal. Vår uppskattning visade att ca 66 000 tranor befinner sig i landet under hösten. Av dessa är 20 000 häckande par, 3 000 par som hävdar revir men inte häckar, samt 20 000 unga tranor som ännu inte börjat häcka.

När brukar tranorna komma till hornborgarsjön?

Tranor på våren De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars, men flest tranor brukar det vara i början av april. De räknas varje kväll när de flyger iväg till sina sovplatser.

Vart tar tranorna vägen efter hornborgarsjön?

4 Vart tar tranorna vägen när de lämnar Hornborgasjön? - De flyger norrut till sina häckningsplatser. De söker sig till myrmarker från Dalsland och norrut. Många av "våra tranor" häckar också i Finland.

Hur räknar man tranor vid Hornborgarsjön?

De flyger oftast i små flockar under någon timmas tid innan skymningen. Man räknar individerna med hjälp av kikare när de passerar den osynliga linje som räknarna tar ut för sig själva mellan tranornas matplats och sovplats.

När flyger tranor söder?

I slutet av mars och början på april tar tranorna rast i några dagar vid Hornborgasjön i Västergötland på resan från södra Europa till häckningsplatserna i norra Sverige och Finland. I våras kunde man som mest räkna till 19 400 tranor vid sjön 30 mars. Nu drar de praktfulla fåglarna åt andra hållet.

När återvänder tranorna?

Tranorna brukar återkomma från mars till maj, men några kan återvända redan i februari.

Var övervintrar svenska tranor?

Fåglar som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien (Extremadura), medan de som häckar längre norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien.