:

Hur tillagar man färsk gurkmeja?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur tillagar man färsk gurkmeja?
  2. Vad innehåller gurkmejan?
  3. Hur gör man en färsk gurkmeja?
  4. Hur används gurkmeja i Ayurveda?
  5. Hur hämmar jag gurkmejan?

Hur tillagar man färsk gurkmeja?

Den färska gurkmejan finhackas och passar naturligtvis bra i en indisk curryrätt men är du ute efter den medicinska effekten kan du köra den tillsammans med andra frukter eller grönsaker i råsaftcentrifug eller mixa ner en bit i en smoothie. Färsk gurkmeja kan du hitta i asiatiska livsmedelsbutiker.

Vad innehåller gurkmejan?

Gurkmejans främsta aktiva ingrediens heter curcumin, men den gyllengulla kryddan innehåller totalt cirka 20 olika substanser som tillsammans hjälper till att hämma inflammationer i kroppen.

Hur gör man en färsk gurkmeja?

Färsk gurkmeja är till smaken lite bitter och pepprig. Vissa tycker den kan smaka lite jordigt när den är färsk. Kryddan gör man genom att först koka roten, torka gurkmeja och sedan mala ner den. Det är då den får sin distinkta gula färg.

Hur används gurkmeja i Ayurveda?

Gurkmejans användning inom ayurveda är välkänd och kryddan har använts till att behandla massa olika tillstånd. På senare tid har även den moderna, västerländska medicinen börjat få upp ögonen för de positiva effekterna. ... 2-4 cm färsk gurkmeja = 1 matsked riven gurkmeja = 1 tesked mald gurkmeja.

Hur hämmar jag gurkmejan?

Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också vissa processer och förhindrar därmed att inflammationsproteinet vilket hämmar inflammatoriska mediatorer.