:

Hur länge blommar iris?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge blommar iris?
  2. När iris blommat över?
  3. När blommar strandiris?
  4. Hur får jag iris att blomma?
  5. När blommar Våriris?
  6. När köpa iris?
  7. Hur sköter man Svärdslilja?
  8. Vår trivs iris bäst?
  9. Hur gödsla Gladiolus?
  10. Hur lyckas med Gladiolus?
  11. Hur förökar sig iris?

Hur länge blommar iris?

De knölbildande irisarna blommar under våren. Hit hör i huvudsak våriris, Iris reticulata, med blomning från februari till april samt holländsk och junoiris som blommar lite senare, i april-maj.

När iris blommat över?

Plantorna kommer inte att trivas om man täcker dem med för mycket jord. När plantorna börjar bli äldre så bör de delas, rensas upp och planteras om för att blomningen inte ska avta och plantorna behålla sin vitalitet. Iris har i allmänhet bra härdighet, bara de inte blir stående för vått under vinterhalvåret.

När blommar strandiris?

Strandiris Sparkling Rose, perenner, Barrotade perenner

ArtikelnummerZ-826
Plantavstånd35 cm
Växthöjd50-75 cm
OdlingslägeSol
Blomningmaj, juni

Hur får jag iris att blomma?

Trädgårdsiris är en ståtlig perenn för soligt och väldränerat läge. Men för att den ska hålla sig fin och blomma behöver den delas med jämna mellanrum. Den breder nämligen ut sig utåt och mitten av plantan blir snart kal och utan blommor.

När blommar Våriris?

Våririsen blir 10-15 cm hög och blommar i mars – april med violett-gula blommor. Det latinska namnet reticulata betyder nätlik, troligen är det nätlika skal som finns runt löken som har gett namnet. Runt löken bildas nya små lökar, som man kan ta loss och plantera, ett lätt sätt att föröka på.

När köpa iris?

När kan man köpa iris? Du kan köpa irislökar under sensommaren och hösten, håll utkik då sortimentet varierar och vi ständigt utökar med nya spännande sorter. Barrotade plantor kan du köpa här under vårvintern. Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong.

Hur sköter man Svärdslilja?

Vid avslagning av vass kan svärdslilja snabbt breda ut sig mellan vassruggarna då vilande frön plötsligt får ljus. Plantering kan även ske genom att sätta ner hela plantor och rotstockar på växtplatsen. Detta ger konkurrenskraftiga plantor som dessutom klarar yttre påverkan som frost och översvämning bra.

Vår trivs iris bäst?

Iris ur knöl-gruppen trivs bäst i sandhaltig och väldränerad jord och kan behöva gödslas lite vid både plantering och frampå hösten. En skäggfri iris trivs tvärt om i fuktiga växtplatser och kan rent av växa i grunt vatten, skäggfri iris är på förekommen anledning vanlig att se vid kanterna på många trädgårdsdammar.

Hur gödsla Gladiolus?

Skötsel och vinterförvaring av Gladiolus Vattna sparsamt under säsongen och tillför gärna en jämn liten dos näring i vattnet, hellre än att gödsla sällan och mycket. De fåtal gladioler som är vinterhärdiga kan ändå skyddas med lite täckmaterial.

Hur lyckas med Gladiolus?

Plantera ganska grunt, ca 5-7 cm djupt på en varm plats i väldränerad, grundgödlsad jord. Gladiolus trivs med lite fuktig jord, till skillnad från många andra knölväxter. Den lilla knölen har inte samma stora reserver som dahliaknölar eller lilja och därför trivs gladiolus i lite fuktigare jord.

Hur förökar sig iris?

Att föröka en iris kan man göra antingen genom att gräva upp sidolökarna från antingen knöl eller den skäggbärande gruppen och plantera om dem till hösten, nyplantering gör sig bäst tidigt i september men som vanligt när det kommer till trädgården finns det inga fixerade datum.