:

Vad har vevaxel för funktion?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad har vevaxel för funktion?
  2. Är bilar 4 takt?
  3. Hur drivs en bil?
  4. Vad är det för skillnad på 2 takt och 4 takt?
  5. Hur vet jag om det är 2 eller 4 takt?

Vad har vevaxel för funktion?

Vevaxeln är en metallisk del som består av flera vevarmar (8 platta bussningar) som är anslutna till det så kallade ramlagret. Tillsammans bildar de en cylindrisk stång som fungerar som en axel som genererar en roterande rörelse. 5 vevlager utgör mitten av axeln på vevtappen - därför kallas de också ramlager.

Är bilar 4 takt?

Fyrtaktsmotorn är en typ av kolvmotor i vilken bränslet förbränns i fyra faser, eller takter. Motortypen har en relativt jämn och mjuk gång och återfinns i de flesta moderna bilar. Fyrtaktsprincipen, som även kallas Ottocykel, uppfanns av Nicolaus Otto år 1876.

Hur drivs en bil?

Enkelt förklarat blandas bränsle och luft till gas, som sedan förs in i cylindrarna och antänds. Då skapas det ett tryck som pressar ner kolvarna. Kraften från kolvarna överförs sedan vidare till vevaxeln, via så kallade vevstakar som löper genom hela motorn, och får vevaxeln att rotera.

Vad är det för skillnad på 2 takt och 4 takt?

Skillnaden mellan en tvåtaktare och fyrtaktare är generellt att en fyrtaktare har högre kompression. Det leder till att fyrtaktaren ger maximalt vridmoment vid lägre varvtal men lite sämre toppeffekt än en tvåtaktare.

Hur vet jag om det är 2 eller 4 takt?

De flesta tvåtaktsmotorer är byggda för att köras på bränsle med några procent olja som smörjmedel. I fyrtaktsmotorn förses motorn normalt sett med smörjmedel från ett separat oljetråg. Om du är osäker på om din motor är tvåtakt eller fyrtakt, kolla om det finns ett separat oljetråg eller en oljesticka.