:

Hur tillverkas lycra?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur tillverkas lycra?
 2. Vad är elastan gjort av?
 3. Är polyester och polyamid samma sak?
 4. Är polyester nedbrytbart?
 5. Hur skapas elastan?
 6. Vad är träningsbyxor gjorda av?
 7. Vad är polyamid för material?
 8. Vad kan man använda istället för polyester?

Hur tillverkas lycra?

Lycra består av en lång kedja av polymerer som kallas polyuretan. Detta produceras genom att polyester reagerar med en diisocyanat. Polymerer förvandlas till en fibrer genom en torrspinningprocess. Den unika töjbarheten hos Lycra är ett resultat av garnets kemiska beståndsdel.

Vad är elastan gjort av?

Elastan. Utvinns av plast, och tillverkningen behöver mycket kemikalier och lösningsmedel. Elastan är en polyuretanfiber, som bland annat består av isocyanater. Dessa kväveföreningar är misstänkt cancerframkallande och har skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer.

Är polyester och polyamid samma sak?

Polyester och polyamid är konstfibrer som kommer från fossil olja och har en lång hållbarhet. Näst efter bomull är polyamid och polyester de vanligaste materialen i vårt sortiment.

Är polyester nedbrytbart?

Nja, skämt å sidor men det finns en riktigt stor nackdel med syntetfiber, det är att naturen inte kan bryta ned dem. Syntetmaterial är så att säga inte biologiskt nedbrytbara. Det innebär att fibren stannar kvar i vårt kretslopp.

Hur skapas elastan?

Hur skapas elastan? Elastan är tillverkad av polyuretan och polyetylenglykol. Det är en segmentsampolymer. Polyuretaner är plast eller syntetiska hartser.

Vad är träningsbyxor gjorda av?

Bäst material för träningskläder

 • Viskos: andas bra och håller färgen efter tvätt.
 • Lyocell: starkt, följsamt och transporterar bort fukt bra.
 • Bomull: andas bra och är slitstarkt.
 • Elastan: mycket stretchigt och formar sig efter kroppen.

Vad är polyamid för material?

Polyamid framställs vanligen av olja men det kan även framställas av återvunnet material. Exempelvis gamla fiskenät består ofta av polyamid/nylon.

Vad kan man använda istället för polyester?

Akryl utgörs av en kemisk förening väldigt lik plast. Jämfört med den liknande fibern polyester är framställningen av akryl mer komplicerad och resurskrävande. Det krävs lösningsmedel och väldigt mycket kemikalier och utsläpp av dessa kemikalier gör att akrylframställning får en stor miljöpåverkan.