:

Vilka ska bjudas på dop?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vilka ska bjudas på dop?
 2. Vad ska man ha för kläder på dop?
 3. Vad får man inte ha på sig i kyrkan?
 4. Hur många får delta på ett dop?
 5. Måste man ha en fadder vid dop?
 6. Vad ska jag ha på mig på dopet?
 7. Får man ha vita kläder på dop?
 8. Vad får man om man är med i Svenska kyrkan?

Vilka ska bjudas på dop?

Det räcker att man bjuder in den närmaste familjen och de närmsta vännerna om man att även de ska vara med på dopet. Det viktigaste med dopet är att det blir av och att det blir en dag att minnas. Välj gärna en liten kyrka så att det blir en mysig stämning samtidigt som alla hör vad som sägs.

Vad ska man ha för kläder på dop?

På större dop gäller ofta klädkoden ”Mörk kostym”. Detta innebär att du bör svida om i en kostym i svart eller annan mörk nyans, vit eller diskret färgad skjorta, svarta skor och valfri slips eller fluga. Kan kryddas med en väst och en snygg näsduk om du är på det humöret.

Vad får man inte ha på sig i kyrkan?

Klädkoderna för Svenska kyrkan varierar från församling till församling, och är oftare underförstådda än uttalade. Men med vissa grundprinciper kommer man långt: män ska inte ha mössor/kepsar/hattar på inne i kyrkan och ingen ska ha bara axlar, magar och ben.

Hur många får delta på ett dop?

Begravningar, bröllop och dop räknas alla som allmänna sammankomster vilket gör att max åtta personer får delta.

Måste man ha en fadder vid dop?

Någon av församlingens präster kontaktar er, och ni kan ha ett samtal kring allt det som rör dopet, allt praktiskt, val av musik, era önskemål osv. Vad gäller faddrar finns det egentligen ingen gräns för hur många de kan vara, några väljer också att inte ha någon fadder alls.

Vad ska jag ha på mig på dopet?

Välj ljusa färger på skjorta och slips, men på kostymen går det bra att ha svart, mörkblått eller mörkgrått om så önskas. Kostym gäller kanske främst i samband med större dop. På ett mindre dop går det bra med skjorta och en snygg blazer eller kavaj.

Får man ha vita kläder på dop?

Dopklänningen är en åldrig sed, lång för att barnet ska kunna växa in i kristendomen, brukar det sägas. Vitt är renhetens färg. Men dopklänningen är inte en förutsättning för dopet, det har genom tiderna funnits dopklänningar av högst skiftande utseende och färg.

Vad får man om man är med i Svenska kyrkan?

Som medlem i Svenska kyrkan får du ta del av:

 • Dop i kyrkan. ...
 • Konfirmation i kyrkan.
 • Bröllop i kyrkan. ...
 • Gudstjänster, mässor och andakter.
 • Körer och konserter.
 • Kyrkan ordnar även aktiviteter såsom öppna förskolor, ungdomsgrupper, pensionärsträffar, språkkaféer.