:

Vad är normalt EVF?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är normalt EVF?
  2. Kan ett blodprov ge besked om du har en sjukdom?
  3. Vad är ett blodprov från fingret?
  4. När ska Blodprovet tas?
  5. Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?

Vad är normalt EVF?

Män med EVF 0,55 eller högre och alla kvinnor med EVF 0.52 eller högre utan föregående utredning med S-EPO. Män med EVF 0,49-0,55 och kvinnor med EVF 0,48-0,52 där utredning visat patologiskt lågt S-EPO eller S-EPO i nedre normalområdet (PCV).

Kan ett blodprov ge besked om du har en sjukdom?

Ibland kan ett blodprov ge besked om du har en sjukdom. Det finns också många sjukdomar som inte kan diagnosticeras enbart med ett blodprov. Ofta använder läkaren provsvaren tillsammans med andra undersökningar för att ställa en diagnos. Ett blodprov kan också användas för att utesluta att du har en viss sjukdom.

Vad är ett blodprov från fingret?

Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret ger upp till en milliliter blod. Det går att göra ett begränsat antal analyser på den mängden blod. Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut.

När ska Blodprovet tas?

Ibland behöver du vara fastande inför att blodprovet ska tas. Det innebär att du inte får äta eller dricka något från klockan 22 på kvällen innan provtagningen, om provet ska tas tidigast klockan 8 på morgonen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten. Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser.

Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?

Då kan ett blodprov visa om du har rätt dos. Blodprov kan också användas för att ta reda på om en behandling är effektiv. Det gäller till exempel om du har blodbrist och får läkemedel med järn. Då kan ett blodprov visa när du har fått ett bra blodvärde igen.