:

Hur länge lever parkslide?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge lever parkslide?
  2. Hur ser parkslide ut?
  3. När vissnar parkslide?
  4. Hur långt sprider sig parkslide?
  5. När börjar parkslide växa?
  6. Vilka växter liknar parkslide?

Hur länge lever parkslide?

Parkslide kan leva i 10-tals år utan gröna växtdelar ovan jord och det är det som gör den så svårt att bekämpa. - Växten sprider sig minimalt med frön, eftersom det nästan bara finns honplantor i Sverige.

Hur ser parkslide ut?

Parkslide är en storväxt, 50–250 cm hög, flerårig ört med ett bambuliknande växtsätt. Stjälken är grov, ihålig och något förvedad. Den är ljust grön eller rödbrun, ofta med rödaktiga fläckar, och växer upprätt med riklig grenighet.

När vissnar parkslide?

På hösten (september–november) när vädret blir kallare vissnar växten och lämnar bruna stjälkar, även om ny tillväxt kan fortsätta så sent som i november. Under vintermånaderna (december–februari) ser parkslide helt död ut med sina torra, spröda stjälkar.

Hur långt sprider sig parkslide?

Så här känner du igen parkslide Parkslide blir drygt två meter hög och bildar stora bestånd genom rotskott som kan sprida sig flera meter från ursprungsplantan. Växten är grov och upprätt med blad som är cirka en decimeter långa.

När börjar parkslide växa?

De enskilda blommorna är små och gräddvita. Det finns bara honplantor i Sverige och kan därför inte spridas med frön. Parkslide har ett distinkt utseende men kan förväxlas med bambu eller skott från olika löv- träd för den ovane. Parkslide börjar växa tidigt på våren (mars–maj).

Vilka växter liknar parkslide?

Bokharabinda, Fallopia baldschuanica. Bladen och blommorna av bokharabinda liknar parkslide. Den är också snabbt växande och invasiv. Men bokharabinda är en klättrande och slingrande växt som förlitar sig på andra växter eller fasta ytor.