:

När tulpanerna vissnat?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. När tulpanerna vissnat?
 2. Hur många år blommar tulpaner?
 3. Vilka tulpaner är fleråriga?
 4. Vad är en fransk tulpan?
 5. När ska man flytta tulpanlökar?
 6. Är Darwintulpaner fleråriga?
 7. Vad är Darwintulpaner?
 8. Vilket släkte hör tulpaner?
 9. När kan man flytta lökar?
 10. När är det dags att plantera sina tulpanlökar?
 11. Hur gör du för att sätta tulpanlökar i kruka?
 12. Vad är storleken på tulpanlökar?

När tulpanerna vissnat?

Därför bör du alltid låta blasten sitta kvar tills den har vissnat ner helt. Näringen går nämligen tillbaka ner i löken. Blomman bör du dock knipsa bort redan innan den tappar sina blad och börjar bildar frö, det tar nämligen mycket av lökens energi.

Hur många år blommar tulpaner?

Med rätt sortval kan man ha blommande tulpaner i nästan tre månader. Vi hjälper dig att välja. Det är spännande att botanisera bland lökväxterna i butikerna så här års.

Vilka tulpaner är fleråriga?

FLERÅRIGA TULPANER

 • Darwinhybrid-Gruppen 3-4 år. Tulipa 'Apricot Delight' ...
 • Fosteriana-Gruppen 4 år. Tulipa 'Purissima' ...
 • Botaniska sorter långlivade 4 år och längre. ...
 • Liljeblommiga-Gruppen 3-4 år. ...
 • Tidiga Fylldblommiga-Gruppen 2-3 år. ...
 • Sena Enkelblommiga-Gruppen 3-4 år. ...
 • Sena Fylldblommiga-Gruppen 2-3 år. ...
 • Triumph-Gruppen 3 år.

Vad är en fransk tulpan?

De franska tulpanerna har längre stammar och betydligt större blomhuvuden än ”vanliga” tulpanerna. Dessutom står de betydligt längre! Samtliga sorter av den franska tulpanen har sitt ursprung i tulpansorten Single Late Tulip.

När ska man flytta tulpanlökar?

Tulpaner är väldigt tåliga och kan flyttas också på våren utan större risk för att blomningen påverkas om man är lite försiktig. Det kan man utnyttja om man vill få in lite tidig blomning genom att gräva upp och driva dem i varmare temperatur eller flytta tulpanerna till krukor efter vintern.

Är Darwintulpaner fleråriga?

Den har stora gula, enkla blommor med en läcker rödstrimmig kant på långa stadiga stjälkar. Passar bra som snittblomma eller i rabatten där den ofta blir flerårig.

Vad är Darwintulpaner?

Darwinhybriderna är enkla tulpaner som blommar i maj med långa stjälkar - mellan 50 och 70 cm. Dessa kommer ofta tillbaka år efter år. De är korsningar mellan Darwintulpaner och den vilda tulpanen Tulipa Fosteriana. Plantera dina tulpanlökar så att de hinner etablera sig före vintern.

Vilket släkte hör tulpaner?

Tulpansläktet eller tulpaner (Tulipa) är ett släkte som ingår i familjen liljeväxter. De är lökväxter med breda blad. Blommorna sitter enstaka eller några få på samma stjälk. Som alla liljeväxter har de sextaliga blommor.

När kan man flytta lökar?

Bästa tiden för att flytta lökväxter är just efter blomningen på våren. Gödsla med lite benmjöl i den nya gropen när du är i farten. Och vattna om det blir ruskigt torrt.

När är det dags att plantera sina tulpanlökar?

När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar. Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Hur gör du för att sätta tulpanlökar i kruka?

Det går alldeles utmärkt att sätta tulpanlökar i kruka. Ha gärna sandblandad jord för bra dränering och blanda ner benmjöl. Använd krukor som tål frost och fukt och med dräneringshål. Det är alltid bättre med en lite större kruka. En plastkruka är det säkraste valet eftersom den tål frost.

Vad är storleken på tulpanlökar?

Lökstorleken varierar även med sort - vissa vilda arter har små väldigt små lökar. Tulpanlökarna ska vara friska - inte vara angripna av mögel eller ha andra skador. Alla klostras tulpanlökar är av storleken 12/+ vilket räknas som stora lökar.