:

När ta Pionfrö?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. När ta Pionfrö?
 2. Hur ser Pionfrö ut?
 3. Hur förökar sig pioner?
 4. Hur gammal kan en pion bli?
 5. Kan man sätta pioner i kruka?
 6. Vilken pion ska man välja?
 7. Hur tar man frön från pioner?
 8. Hur tar man skott från pioner?
 9. Varför dör pionen?
 10. Vad gör man med pioner på hösten?
 11. Var trivs pioner bäst?
 12. Hur ska man plantera pioner?

När ta Pionfrö?

pionfrön direkt på hösten Skörda fröna när fröhöljet spruckit upp, och man ser de bruna fröna som liknar kaffebönor. Stoppa ner dem direkt i småkrukor med såjord, och sätt krukorna i en kallbänk över vintern.

Hur ser Pionfrö ut?

Äkta frön är svarta, skenfrön är röda Några arter producerar både befruktade frön och färgglada skenfrön som inte kan gro och då är det viktigt att känna till att det riktiga fröet är blåsvart medan skenfröet oftast är scharlakansrött.

Hur förökar sig pioner?

Delning är det vanligaste sättet att föröka pioner. Det gör man på hösten och 3-5 knoppar på en 10-20 cm rotbit räcker för att få en ny planta. Det går också att flytta en pion. Man får räkna med att det tar något år innan den blommar igen.

Hur gammal kan en pion bli?

En bukett pioner håller runt en vecka, men med rätt skötsel kan du få ut ytterligare några dagar innan det är dags för komposten.

Kan man sätta pioner i kruka?

Att permanent odla pioner i kruka är inte lämpligt, men om du inte hinner få ner dina pionrötter på hösten, kan du kruka dem. Samma sak gäller om du på våren eller i början av sommaren köper krukade pioner.

Vilken pion ska man välja?

Tänk på att inte plantera en pion där det stått en tidigare. Vill man njuta av blommande pioner länge kan man välja olika typer av pioner med olika blomningstid. Med lite planering kan man ha blommande pioner i flera månader.

Hur tar man frön från pioner?

Bäst är att lägga dem i en förslutningsbar glasburk eller plastlåda med vitmossa, Vermiculite eller Perlit som är lätt fuktad. Se till att fröna är rena och att de inte börjat mögla, du kan tvätta dem lite försiktigt. Så bara hela, fina frön som ser välmående ut.

Hur tar man skott från pioner?

Pioner har den egenheten att deras grenar, själkar och blad inte har förmåga att bilda rötter vilket innebär att man alltså inte kan ta sticklingar av pioner. Istället förökas sorter vegetativt genom delning av rötterna och de kan också odlas från frö.

Varför dör pionen?

Nematoderna är som små maskar, de kan borra en pionrot full av hål eller helt ihålig, och som följd kommer pionen vissna och . Ofta kan man se som små ärtor i en klase i pionroten, och detta är ett tecken på att roten angripits av nematoder.

Vad gör man med pioner på hösten?

Pioner ska klippas ner på hösten. Du ska inte göra detta förrän minst 50 % av bladverket har vissnat. Kasta noga bort alla bortklippta delar.

Var trivs pioner bäst?

Skötsel av pioner Pionen behöver några soltimmar varje dag, men kan annars stå i ett något skuggigare läge. Den trivs i mullrik, lerhaltig, djup och väldränerad jord. Se till att du vattnar dina pioner väl vid planteringen.

Hur ska man plantera pioner?

Pioner trivs i vandrande skugga alltså soligt till halvskuggigt läge, gärna lite fuktigt. Vanlig trädgårdsjord går utmärkt, är det väldigt hårt och lerigt kan du blanda i barkmull eller planteringsjord innan plantering. Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan.