:

När försvinner körförbud?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. När försvinner körförbud?
 2. Vad händer om bilen inte går igenom besiktningen?
 3. Vad innebär en 1a på besiktningen?
 4. Måste man åtgärda bra att veta?
 5. Vad händer om man kör med körförbud?
 6. Vad kostar det att ombesiktiga bilen?
 7. Måste signalhornet fungera?
 8. Vad betyder en 2a?
 9. Hur ser polisen att bilen har körförbud?
 10. Vad händer om man kör en bil med användningsförbud?
 11. Kan jag göra en ombesiktning på annan station?
 12. Hur många gånger kan man få Ombesiktning?

När försvinner körförbud?

Om du bryter mot ett aktsamhetskrav kan du få lägre ersättning vid en olycka. Och i mycket allvarliga fall kan du bli helt utan ersättning. Ett exempel på aktsamhetskrav är att bilen inte får framföras med körförbud.

Vad händer om bilen inte går igenom besiktningen?

Om du inte besiktar fordonet i tid, får du automatiskt körförbud (så kallat inträtt körförbud). Fordonet får då bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt.

Vad innebär en 1a på besiktningen?

Protokoll med godkänt resultat 1. Om ditt fordon har godkänts vid besiktning framkommer inga brister på protokollet.

Måste man åtgärda bra att veta?

Ibland finns det en så kallad notering i protokollet (Bra att veta). Det är en notering om blivande fel eller en felkod från vår elektroniska miljökontroll, som inte är så omfattande att fordonet ska underkännas, men är bra att känna till så att du kan åtgärda dessa.

Vad händer om man kör med körförbud?

Om fordonet har fått körförbud på grund av utebliven besiktning får du köra fordonet till närmaste besiktningsstation eller verkstad. Om fordonet däremot har fått körförbud utfärdat av polis eller i samband med besiktningen måste det bärgas till verkstaden.

Vad kostar det att ombesiktiga bilen?

Pris Kontrollbesiktning Personbil

FordonTotalviktEfterkontroll
Personbil förbokad och förbetaldMax 3500 kg319 kr**
Personbil förbokad, betala på stationMax 3500 kg319 kr**
Personbil Drop-InMax 3500 kg319 kr**
Personbil3 501 kg -499 kr

Måste signalhornet fungera?

Om tutan/signalanordningen inte fungerar vid kontrollbesiktning underkänns fordonet utan krav på efterkontroll, men det blir en anmärkning i protokollet.

Vad betyder en 2a?

Dock finns det inget som heter 1:a längre utan den kallas "lätt 2a" eller 2X. Allt som har med trafiksäkerheten att göra får tvåa, t ex pissdåliga torkarblad, spricka i synfältet, riktigt sliten vindruta, olagliga däck, vassa skärmkanter, slitna bussningar etc etc.

Hur ser polisen att bilen har körförbud?

Nu kan polisen upptäcka olagliga bilar – helt automatiskt. Det nya systemet läser registreringsskyltar automatiskt och larmar om bilen till exempel har körförbud. Polisens nya system heter ANPR – Automatic Numberplate Recognition.

Vad händer om man kör en bil med användningsförbud?

Vad kan hända om jag använder ett fordon som omfattas av användningsförbud? Det är den som använder fordonet som får ta konsekvenserna av ett användningsförbud då fordonet inte får framföras/användas i trafik. Blir du stoppad av polis kan du bli bötfälld och fordonets registreringsskyltar omhändertas (avskyltning).

Kan jag göra en ombesiktning på annan station?

Du kan göra en efterkontroll/ombesiktning hos valfritt besiktningsföretag eller låta en ackrediterad verkstad reparera felet och intyga åtgärden (ibland kallat ”släcka en 2:a”). Vi erbjuder efterkontroll utan tidsbokning på flertalet av våra stationer – klicka här för att se tider på din närmaste station.

Hur många gånger kan man få Ombesiktning?

Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.