:

Vad är Koxartros?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Koxartros?
  2. Hur lång tid tar det att läka en överansträngning?
  3. Varför får män artros?
  4. Vad ska män göra om män har artros i höften?
  5. Vad hjälper mot artros i höften?

Vad är Koxartros?

Höftledsartros eller koxartros är en degenerativ sjukdom som är vanlig bland den äldre befolkningen [1]. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt under decennier. Initialt besväras patienterna av smärta vid belastning, men senare förekommer även vilovärk, nattlig värk och en nedsatt gångförmåga.

Hur lång tid tar det att läka en överansträngning?

En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor. Låt bli att belasta den skadade muskeln under några dagar, men fortsätt att röra på den. Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar och skadan läker fortare.

Varför får män artros?

Artros beror på att det skyddande brosket i lederna har försämrad kvalitet. Det gör att drabbade leder gör ont och får sämre rörlighet. Symtomen kommer ofta gradvis med ökande ålder. Det är vanligt att få artros i knän, höfter eller fingrarna.

Vad ska män göra om män har artros i höften?

Behandling

  1. Träning avlastar leden. De allra flesta som har mildare artrosbesvär kan lindra dem med egenvård. ...
  2. Fysioterapi vid lätta besvär. Det är viktigt att du tar kontakt med en fysioterapeut redan när du börjar få besvär i höften. ...
  3. Artrosskolor. ...
  4. Du kan behöva smärtstillande läkemedel. ...
  5. Ny höftled kan behövas.

Vad hjälper mot artros i höften?

Det finns inget botemedel mot artros i höften men med anpassad träning, viktnedgång, behandling och hjälpmedel kan förloppet bromsas upp, smärtan minska och aktivitetsförmågan öka betydligt. I vissa fall krävs ändå operation där en protes ersätter den skadade leden.