:

Kan man klippa plommonträd i oktober?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man klippa plommonträd i oktober?
  2. Hur beskär man ett gammalt plommonträd?
  3. Kan man klippa plommonträd i november?
  4. Varför ruttnar plommon på trädet?
  5. Hur planterar man Plommonkärna?
  6. När ska man gallra plommon?
  7. Varför möglar plommonen på trädet?

Kan man klippa plommonträd i oktober?

Det enda ni behöver göra är att ta bort döda grenar, grenar som växer inåt i trädet och toppa långa, rankiga skott. Mer behövs inte. Detta gör ni på sensommaren/hösten efter att trädet burit frukt.

Hur beskär man ett gammalt plommonträd?

Äldre plommonträd behöver bara lättare beskärning, så kallad underhållsbeskärning. Det innebär att du klipper bort sjuka, skadade och döda grenar. Själva stommen i trädet ska inte röras i ett gammalt träd – förutsatt att trädet har byggts upp rätt från början.

Kan man klippa plommonträd i november?

Allra bästa tiden är juli, den sämsta tiden är senhöst och vinter då ingen övervallning sker alls. Stenfrukt har i regel en mycket bra inkapslingsförmåga. Vad gäller beskärning av plommonträd är det inte tidpunkten utan tekniken som avgör när man kan beskära det.

Varför ruttnar plommon på trädet?

Anledningen till att frukten ruttnar är ofta att man gallrar för lite mellan karten. Frukten sitter tätt i hop, det blir fuktigt mellan frukten och det torkar inte upp. Frukten börjar ruttna och sedan sprider det sig lätt till de andra frukterna i trädet om de hänger tätt ihop.

Hur planterar man Plommonkärna?

Så gör du:

  1. Plantera kärnan ungefär en centimeter under jorden.
  2. Vattna ordentligt och sätt en plastpåse med andningshål över.
  3. Se till att jorden hålls fuktig och inta en stor portion tålamod – det kan nämligen ta upp till ett år innan det första gröna skottet dyker upp.
BE

När ska man gallra plommon?

Bästa tid att kartgallra Just den här tiden på våren några veckor efter blomning, t ex när äpplena har blivit stora som valnötter är det bra att gallra. Forskning har visat att kartgallringen måste ske tre till fyra veckor efter blomning för att ha den utjämnande effekten mellan årsskördarna.

Varför möglar plommonen på trädet?

SVAR: Vanligaste problemet är angrepp av monilia. Det finns två sorter, grå och gul. Den grå monilian orsakar blom- och grentorka och den gula ger mögel på frukterna. Eftersom ditt problem är på plommon kan vi utesluta den grå monilian som främst angriper körsbär och i viss mån äpplen.