:

När ska man byta spiral?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. När ska man byta spiral?
  2. Hur länge kan Mirena sitta?
  3. Vad händer om man har en spiral för länge?
  4. Kan hormonspiral åka ut?
  5. Hur stor chans är det att bli gravid om man har spiral?
  6. Hur länge har man biverkningar av hormonspiral?
  7. Måste man ta ut spiralen?

När ska man byta spiral?

Det finns tre olika styrkor och två olika storlekar på hormonspiraler. En del spiraler behöver bytas ut vart tredje år och en del vart femte år. Det går att sätta i en ny spiral direkt efter att den gamla plockats ut. Du kan få hjälp att ta ut din spiral hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.

Hur länge kan Mirena sitta?

Samma Mirena kan användas i 6 år när den används som preventivmedel (för att förhindra graviditet) och i 5 år när den används för behandling av onormalt rikliga mentruationsblödningar eller som skydd för att förhindra oönskad tillväxt av livmoderslemhinnan hos kvinnor som under klimakteriet använder ...

Vad händer om man har en spiral för länge?

Det kan variera från tre till sex år. Efter den tiden måste spiralen tas ut eller bytas. Om du inte sätter in en ny spiral då eller om du tar ut spiralen i förtid kan du bli gravid. När spiralen är på plats ger den hela tiden ifrån sig en lite dos hormon som går direkt ut i kroppen.

Kan hormonspiral åka ut?

Om själva spiralen skulle halka ner, gör detta ont. Likaså kan det kännas smärtsamt om spiralen åker ut. Du behöver alltså inte göra en undersökning varje månad. Men ta kontakt med barnmorska eller läkare om du får besvär av något slag.

Hur stor chans är det att bli gravid om man har spiral?

Om du inte sätter in en ny spiral då eller om du tar ut spiralen i förtid kan du bli gravid. När spiralen är på plats ger den hela tiden ifrån sig en lite dos hormon som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormon.

Hur länge har man biverkningar av hormonspiral?

En del som använder hormonspiral får akne, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust. Vissa får oregelbundna blödningar under de första månaderna. De flesta biverkningar försvinner inom ett halvår. Du kan byta till ett annat preventivmedel om du mår dåligt av biverkningarna.

Måste man ta ut spiralen?

Du kan ha spiral även om du aldrig varit gravid. En kopparspiral kan sättas in när som helst i menscykeln. Skulle du av någon anledning inte må bra av din spiral ska du ta ut den och istället välja något annat preventivmedel.