:

Hur sänker man det dåliga kolesterolet?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur sänker man det dåliga kolesterolet?
  2. Hur mycket kan man sänka kolesterolet?
  3. Vad ska man äta om man har för höga blodfetter?
  4. Vad är måttligt förhöjt kolesterolvärde?
  5. Vad får man höga blodfetter av?

Hur sänker man det dåliga kolesterolet?

Mättat och omättat fett Att minska ner på mättat fett och i stället äta omättade fetter är viktigt för att förändra kolesterolbalansen. Det betyder mindre av fett kött, feta charkprodukter och feta mejeriprodukter samt mer av feta fiskar, som lax, makrill och sill samt vegetabiliska oljor och fetter, utom kokosfett.

Hur mycket kan man sänka kolesterolet?

Kolesterol mäts i enheten millimol per liter och det totala kolesterolvärdet, det vill säga LDL och HDL sammanlagt, bör inte överskrida 5 mmol/l. Halten av det onda LDL-kolesterolet bör inte överstiga 3 mmol/l och det goda HDL-kolesterolet bör vara minst 1 mmol/l.

Vad ska man äta om man har för höga blodfetter?

Öka intaget av rätt fetter Det finns idag starkt vetenskapligt stöd för att det är positivt för blodfetterna och därmed hjärt-kärlhälsan om en stor andel av det fett du äter är fett från källor som nötter, oliver, avokado och fet fisk. Använd därför gärna någon sådan fettkälla i varje måltid.

Vad är måttligt förhöjt kolesterolvärde?

Vanligen måttligt förhöjda nivåer av totalkolesterol (6,0–8,0 mmol/l) och/eller triglycerider (2,5–5,5 mmol/l).

Vad får man höga blodfetter av?

Höga blodfetter kan bero på många orsaker. Livsstil så som vad du äter, om du röker eller dricker mycket alkohol, hur ofta du tränar och rör på dig spelar in. Men du kan också ha höga blodfetter på grund av ärftliga orsaker, till exempel det tillstånd som kallas för familjär hyperkolesterolemi.